Invandrade vargar har nu bekräftats på två platser i Norrbotten. En av vargarna rev i augusti ett får strax söder om Piteå. Vargen, som till en början befarades vara en björn, härstammar från den sydsvenska stammen enligt analysprover. 

Den andra vargen påträffades i Tornedalen i slutet på juli. Det gjordes då spillningsprover som visade att det med största sannolikhet rörde sig om en östlig varg, rapporterar Norrbottens Kuriren

Det finns risk att båda vargarna fortfarande är kvar i Norrbotten. Inga beslut om skyddsjakt har tagits men Länsstyrelsen vill få in observationer om vart vargarna befinner sig. Dock kommer detta dröja tills dess att snön kommer då spårandet av vargarna kräver snötäckt mark. Tills dess uppmanas jägare att höra av sig med tips.

– På måndag börjar älgjakten och då kommer det att vara jättemycket folk ute i terrängen. Då kommer någon garanterat att komma i kontakt med den och se den – om den fortfarande är kvar i länet, säger Kjell Sundvall, chef för Länsstyrelsens fältenhet till Norrbottens Kuriren

Vidare uppmanar Jägareförbundet i Norrbotten sina medlemmar att rapportera eventuella vargobservationer vid en kostnadsfri hemsida och app som heter ”Skandobs”. 

 

Foto: Johan Olsson