Kaningulsot upptäckts på skogshare på Hallands Väderö. Det är det första diagnostiserade fallet av kaningulsotsviruset, RHDV2, på skogshare i Sverige.
Man hittade nyligen en död skogshare på Hallands Väderö som visade sig vara smittad av kaningulsotet har SVA, konstaterat.
– Det är för tidigt att säga vad denna upptäckt av kaningulsot på hare i Sverige betyder. Men mindre, isolerade populationer av skogsharar kan förmodligen påverkas negativt om smittan får spridning bland skogsharar, säger forskare Aleksija Neimane vid SVA.
Deltar i europeiskt forskningsprojekt
SVA medverkar i ett europeiskt forskningsprojekt där man studerar Lagovirus, dit olika varianter av RHDV hör. Studien genomförs för att öka kunskapen om dessa virus och dess spridning hos hardjur, både harar och kaniner.
– Typ 2 (RHDV2) är den typ som har drabbat många kaniner i Sverige under 2016, inklusive kaniner från norra Skåne och södra Halland, fastlandet som ligger närmast Hallands Väderö. Det finns inga vildkaniner på ön och det är okänt hur skogsharen smittats, men viruset kan spridas via insekter, fåglar och även via smittat material på skor och andra föremål som kommer med besökande människor.
Saknar heltäckande bild
Kaningulsot ses i södra Sverige upp till Gävleborgs län och den nya typ 2-varianten har i dagsläget bekräftats i Blekinge, Gotlands, Gävleborgs, Hallands, Kalmar, Kronobergs, Skåne, Stockholms, Uppsala och Västra Götalands län. En heltäckande bild av smittspridning i landet saknas dock. Under 2016 har flera större utbrott av sjukdomen förekommit på vild- och tamkaniner. Hur kaningulsot ursprungligen kom till Sverige är oklart.
Foto: Johan Olsson