Polisen i Dalarna anser att det finns en utökad hotbild mot de jägare som deltar i vargjakten från djurrättsaktivister vilket gör att polisen har en högre beredskap för att kunna skydda de som deltar i årets vargjakt.

Även om vargjakten i Dalarna inte är så omfattande, totalt får 14 vargar fällas i länet, så är polisen i Dalarna i sitt regionala arbete involverade i polisarbetet kring vargjakten i både Värmland och Örebro.

Till SVT Dalarna berättar Peter Karlsson som är områdeschef i Dalarna att det kommer att finnas poliser tillgängliga runt vargjakten som besitter bra kompetenser utifrån de erfarenheter man har med sig sedan tidigare då bland annat Dalarnas Jägareförbunds kontor utsattes för förstörelse i samband med björnjakten 2022.

-Klart det finns en hotbild. Den härstammar från djurrättsaktivismen och kanske från dem som är lite mer våldsbejakande. Det kan vara verbala hot. Men det kan finnas handgripligheter också. Vi har de erfarenheterna runtom i landet där djurrättsaktivister med de här våldstendenserna dyker upp på samlingsplatser och det blir stökigt, säger Peter Karlsson.