Sveriges Radio P4’s medarbetare Niklas Axelsson fick under tisdagen se en varg i sin hästhage i Långskog, Västernorrland. Vargen fortsatte sedan över till grannarna som satt ute på altanen med sin lilla hund lös på tomten.

På P4 Västernorrlands Facebook-sida finns ett filmklipp på vargen i Niklas hästhage. Vargen uppträdde enligt Niklas väldigt oskyggt och kom senare in i trädgården hos grannarna.

– Vargen tar deras hund i munnen och springer iväg med den. Gubben i familjen blir upprörd och springer efter och skriker, då släpper vargen hunden och drar därifrån, säger Niklas Axelsson i en intervju med P4 Västernorrland.

Allt om Jakt & Vapen har talat med Lars Viklund, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Västernorrland, som berättar hunden haft väldig tur trots allvarlig skador. Lars har talat med hundägaren som berättade att hunden bland annat hade fått skador i buken men har opererats och att läget nu ska vara stabilt med en bra prognos. Lars Viklund berättar att flera rapporter om en närgången varg kommit in senaste tiden från Hassela, Njurunda och Långskog bland annat.

-Det är många som pratar om ett onaturligt beteende men jag skulle säga att vargar kan uppträdda på väldigt många sätt, vad som är normalt eller inte är svårt att säga. Det här kan ju vara ett tillfälligt normalt beteende för en ungvarg till exempel, sen är det ju ett oönskat beteende som inte vi människor inte vill ha. Men att det är onormalt för en varg det tror jag inte, för sådant här har ju hänt förut, säger Lars Viklund.

– Vi har gått ut med en rekommendation till ägare av främst katter, hundar och får i området att hålla extra uppsikt över sina djur i det här läget. Hundar får man ju inte ha lösa hur som helst nu ändå men även om det gäller gårdshundar så kan det vara bra att hålla dem mer under uppsikt just nu. Människor ska inte behöva ha stora rovdjur inne bland byar och samhällen hur som helst utan då får man ju göra någon åtgärd, och det är Polisen som tar de besluten. Vi tar beslut när det gäller angrepp på tamdjur och besiktar tamdjur och hundar som i det här fallet, när det gäller störning för människor så är det dock helt och hållet Polisen som tar beslut om åtgärder. Det är viktigt att informera om, säger Lars Viklund.