En varghybrid har orsakat en tragedi i USA där ett spädbarn har avlidit efter en attack. Trots ökad popularitet och antal varghybrider, både i USA och Sverige, ställs frågor kring säkerheten och lagstiftningen kring dessa korsningar.

I veckan skakades en familj i Alabama, USA, av en fruktansvärd händelse då deras tre månader gamla spädbarn dog efter att ha blivit attackerat av en varghybrid. Det är tillåtet att importera varghybrider till Sverige men förbjudet att avla fram.

I oktober konstaterades en varghybrid i Norrbotten.

Trots risken för farliga situationer och rapporter om varghybrider som rymmer från sina hägn, fortsätter intresset för dessa djur att växa. Experter varnar för en romantiserad syn på varghundar och påpekar skillnader i samarbetsvilja mellan hundar och vargar, där hundar tenderar att samarbeta bättre med människor än med sina artfränder. Situationen aktualiserar behovet av att granska och eventuellt skärpa lagstiftningen kring avel och ägande av varghybrider för att säkerställa allmänhetens och djurens säkerhet.

– Att få in varg i hund är ingenting som är bra på något sätt. Det blir bara en räddare och skyggare hund och det är ju motsatsen till vad vi vill, har hundcoach Fredrik Steen tidigare sagt i TV4 Nyhetsmorgon.

 

Källa: tv4.se