Över helgen och början på veckan har över tjugo rapporter om vargobservationer registrerats i Hälsingland. Hos Sandra Källström i Alfta hade två vargar till och med varit upp på hennes altan, mitt på dagen.

För Sandra Källström var detta andra dagen i rad som hon haft vargbesök på tomten, båda gångerna vid lunchtid. Länsstyrelsen har varit på plats vid båda dagarna och bekräftat att det rör sig om vargspår. Vargarna hade förutom att ha varit upp på altanen även gått genom hästhagen och stallet där Sandra har sina hästar. Sandra har tidigare haft sina hästar på lösdrift men har nu känt sig tvungen att bygga om lösdriften så att de får stå skyddade i boxar nattetid i stället.

Sedan fredagen den 31 januari hade i tisdags över tjugo rapporter om vargobservationer registrerats i Skandobs, de flesta i Bollnäs kommun men även i Ovanåkers, Söderhamns och Ljusdals kommun.

Joel Isensköld, enhetschef för natur på Länsstyrelsen Gävleborg, upplever att det nog stämmer att området berörs av fler vargar nu än föregående år, det finns dock inga fastställda siffror än. Han uppmanar i sitt samtal med helahälsingland.se att försöka påverka politiker om det är så att man upplever rädsla och otrygghet på grund av den rovdjursförvaltning som bedrivs, och menar att det i första hand är Polisen man ska vända sig till i situationer där man upplever ett direkt hot,

Sone Persson, naturbevakare vid Länsstyrelsen, menar att det är vanligt med många observationer vid den här tiden på året, tikarna löper och fjolårsvalparna söker sig till områden där de kan hitta mat, det blir väldigt mycket spring.

Sone pekar dock också på en förändring i vargarnas beteende under senare tid.

– De har över tid fått ett mer oskyggt beteende än vad varg normalt har. Vi har haft varg så många år i de här krokarna men det verkar som att de blir dagaktiva och mer oskygga. Ju fler gånger de träffar på människor och det inte händer något, då har man dem i byarna till slut. Det är konsekvensen som blir av att vi inte kan skrämma dem, säger Sone Persson till Hela Hälsingland.

Källa: helahälsingland.se