Dom står fast eftersom varken åklagaren eller försvarsadvokaten kommer att överklaga domen mot den norske jägare som sköt joggaren Olle Rosdahl. Detta innebär att jägaren ska avtjäna det ettåriga fängelsestraff som han dömdes till i tingsrätten.

– Tingsrättens dom är välmotiverad och min klient har dömts för ett brott som han erkänt därför kommer vi inte att överklaga, säger Jorge Concha, som är jägarens advokat.

Kammaråklagare Ola Lavie funderade en stund på hur han ville göra men till slut kom även han fram till att inte överklaga domen.

– Tingsrättens resonemang är väl avvägda och även om jag inte håller med om alla domskäl till fullo så tror jag inte att hovrätten skulle ändra domen, säger Ola Lavie.

Tingsrättens resonerade som så att jägaren varken hade uppsåt eller förstod att han sköt mot en människa. Därför prövade de inte ens frågan om han sköt för att döda, vilket åklagaren menade. Den totala avsaknaden av motiv vägde tungt.

Från det ettåriga fängelsestraffet får jägaren räkna av två månader som han varit anhållen eller häktad vilket betyder att han bara behöver avtjäna ett halvår i fängelse innan han kan bli villkorligt frigiven.

Jägaren vände sig till den skjutne Olle Rosdahl under rättegången och bad om ursäkt och förklarade att han var beredd att ersätta honom ekonomiskt. Jägaren har dömts till att betala drygt 38 000 kronor i skadestånd.

Källa: hd.se