Idag finns det över 350 björnar i Västernorrland och under vargsymposiet i Vålådalen på tisdagen framkom det att stammen har haft en överraskande utveckling i länet de senaste året. 

– Det verkar som om det skett en kraftig tillväxt de senaste fem-sex åren. Vi är lite överraskade, säger Jonas Kindberg, som är ansvarig för det Skandinaviska björnprojektet, till SVT Nyheter Västernorrland

– Jag tror själv att det beror på att det kommit in flera reproducerande honor, vi har haft en invandring från Jämtland och sedan har man fått egna honor som reproducerar sig och då kan tillväxten gå ganska fort, konstaterar han. 

Björnarna har även börjat närma sig stora befolkningscentra i länet vilket leder till att björnmöten blir allt vanligare, vilket Jonas Kindberg tror kan påverka människor. Han menar att det är främst genom jakt utvecklingen går att styra, samtidigt som han påpekar att västernorrlänningarna inte ska vara rädda för björnar. 

– Generellt sett behöver man inte vara rädd för björn, men man ska ha respekt, säger han till SVT Nyheter Västernorrland.