Varför
skjuts inte fler vildsvin? Varför äter inte fler vildsvinskött?
Detta undrar såväl lantbrukare och jägare som allmänheten.
–
Vi jägare jagar etiskt. För oss är tillvaratagandet av bytet helt
centralt. Att fälla ett djur för att gräva ned det är inget vi
gör. Så för att hålla vildsvinsstammen på en lagom nivå, måste
fler äta vildsvinskött. Då ökar också intresset för oss jägare
att jaga vildsvin, förklarar Christina Nilson-Dag, ansvarig för
viltkött på Svenska Jägareförbundet.
Idag
har en hel del människor upptäckt att viltkött är klimatsmart.
Men fler skulle informeras om hur naturligt det är att äta av
naturens resurser, av överskottet. För det kommer nya kultingar
hela tiden. Idag fälls cirka 100 000 vildsvin i Sverige årligen.
Det är precis som att plocka svamp och bär i naturen. Det kommer
nya. Vi tar bara räntan av vad naturen skapar, men vi sparar
kapitalet. Detta gör att vildsvinsstammen hela tiden växer.
Våra
vildsvin lever fritt i skog och mark. Allt vildsvinskött som säljs
är trikintestat och det är dessutom hållbart, hälsosamt och
innehåller inga tillsatser som t ex antibiotika. Viltkött hamnar
överst på listan i WWF:s köttguide med hänsyn till
klimatpåverkan, biologisk mångfald och utan användning av kemiska
bekämpningsmedel.
– Vi jägare är beredda att fälla fler vildsvin – om de landar på din tallrik, säger Christina Nilson-Dag.
Källa: jagareforbundet.se