Vårbruket har alltid varit ett nöje men när åkrarna bökas sönder av vildsvin försvinner glädjen. 

– Jag tycker det är skitkul med vårbruk, men i år har jag nästan tappat sugen. De förstör ju skyddskajktiflenfortare än jag hinner göra det i ordning, säger Lars-Göran Larsson, lantbrukare i Knallallt i Hylte kommun, till SVT Nyheter Halland

Han bedömer att vildsvinen har orsakat skador för 50 000 på åkrarna runt gården, bara i år. 

LRF i Halland kräver nu att ett mer aktivt ansvar tas av jägare och jaktvårdsorganisationer för att få bukt på vildsvinsproblemen. 

– Alla jägare, markägare och jakträttsinnehavare måste hjälpas åt. Även de som inte har jordbruksmark på sin jaktmark, säger Erling Nilsson, som sitter i LRF:s styrelse i Hylte, till SVT Nyheter Halland

Fredrik Jonsson, Jägareförbundets jaktvårdskonsulent i Halland, säger att det inte finns någon ”quick fix” till problemet, men har gott hopp om förändringar som kan leda till förbättringar för såväl jägare som markägare. 

– Vildsvinsjakt är en komplex jakt över större områden som kräver ett nytt samarbete mellan markägare och jägare. Markägare måste vara beredda att öppna upp sina marker för jakt och inte sedan ta betalt av jägarna för att de ska kunna behålla köttet för då blir inte jakten intressant för jägarkåren, säger han till SVT Nyheter Halland.