Vid ForshagaAkademin studerar eleverna Martin Tollesson och Felicia Hellström vid skolans jaktutbildning. Under läsåret 2022/2023 har de som UF-företag valt att producera en kokbok som hämtat insperation från den svenska husmanskosten men där allt kött är hämtat från jakten.

ForshagaAkademin är ett naturbruksgymnasium norr om Karlstad som i ett av sina profileringsområde har ett program med jaktlig inriktning. Utbildningen utgår med skogen som bas där eleverna får utveckla sina kunskaper inom jakt och viltvård. Under utbildningen lär sig eleverna mer om viltvård, artkunskap, tillvaratagande av vilt med bland annat styckning och under hela utbildningen får eleverna möjlighet att träna på olika typer av jaktmetoder.
Vid skolan läser Martin och Felicia och under deras sista läsår har det startat ett UF-företag (Ung Företagsamhet) där de tillsammans har arbetat fram en viltkokbok som de nu säljer under sitt UF-år.

 

 

Hur kom ni på idén om en kokbok med inriktning mot vilt?

Martin Tollesson

– Vi jagar väldigt mycket, och både jag och Felicia har varit intresserade av matlagning under en längre tid. Vi tänkte att det skulle vara en grej som kanske sticker ut lite då det handlar om jakt och som visar fördelar med det kött som kommer från vilt, berättar Martin.
– Jag har dessutom alltid varit intresserad av att skriva och designa, göra egna recept och få ge ut en kokbok, fortsätter Martin.

Recepten utgår från husmanskost

Recepten i boken utgår från grundrecept i svensk husmanskost men har förfinats av Martin och Felicia genom att de tillagat och smakat av tills de själva varit nöjda.
– Jag har skrivit ner recepten som vi sedan har provat oss fram med, vad som har varit gott och vad som har varit mindre gott. Sedan har vi gjort rätterna igen som vi vill ha dem. Efter att vi har fått till rätterna så tar jag en bild på rätten, skriver ner receptet och gör själva designen. I boken har jag även kompletterat med fina naturbilder och lite extra text kring bland annat fördelarna med jakten och viltköttet, säger Martin.
– Felicia är den som står för vårt konto och är även varit ansvarig för olika sociala medier, fortsätter Martin.

Det viltrecept som är aktuella i kokboken är från vårt vanligaste klövvilt som vildsvin, älg, rådjur och dovvilt.

Hur länge har ni själva jagat?

– Själv har jag faktiskt varit med på jakt ända sedan jag var 11 år så det intresset har funnits ett tag. Det började med att jag följde med min pappa och min ena bror ut på jakt. För Felicia så kom jakten in lite senare så hon var ganska ny på det när hon började på gymnasiet. Hon har inte så mycket jaktbakgrund men var intresserad av att börja med det så det var därför hon började vid skolan.

Felicia Hellström

Om man nu skulle vilja beställa boken hur gör man då?

– Om man vill köpa boken så kostar den 249 kronor och ska den dessutom skickas tillkommer 60 kronor i frakt. Enklast beställer man boken genom kontakt på vårt Instagramkonto viltmatforallauf eller via vår mejl viltmatforalla@gmail.com, avslutar Martin.
Under året har det funnits en stor nyfikenhet på arbetet med boken som Martin och Felicias producerar och i dagsläget är det redan 30 beställningar på boken gjorda av de 60 som är beställda från tryckeriet.

 


Faktaruta:

Ett UF-företag är ett företag som startas, drivs och avvecklas under ett läsår på gymnasiet. Det kan drivas ensamt eller tillsammans med flera. Under året tar eleverna fram en affärsidé, har kontakt med rådgivare och säljer en vara eller tjänst.