För fjärde gången i ordningen arrangerades Jaktgalan, och äntligen fick arrangören ta klivet från digital produktion till att låta alla träffas på riktigt. Om du inte sett livesändningen eller införavsnitten så finns de tillgängliga på Allt om Jakt & Vapens YouTube-kanal.

Då var 2023 års upplaga av Jaktgalan avklarad och alla vinnare presenterade. Detta år arrangerades galan i Järvsö i hjärtat av Hälsingland och arrangörer var som alltid tidningen Allt om Jakt & Vapen tillsammans med Svenska Jägareförbundet.

Jaktgalan är ett event som lever året runt. Den startar på sommaren genom att den svenska jägarkåren får nominera dem de tycker förtjänar ett pris. Sedan väljer en jury ut fem nominerade i respektive kategori som jägarkåren får rösta på, och de som får flest röster är vinnare i sin kategori. I åtta dagar inför den stora galan har det publicerats införavsnitt där programledare, juryrepresentanter och sponsorer gått igenom respektive kategori och avslöjat finalisterna, alltså de två som fått flest röster i sin kategori. Dessa finalister blev sedan inbjudna på Jaktgalan där de slutgiltiga vinnarna presenterades.

Programledare för galakvällen var precis som föregående år Katharina Olsson och Marcus Nolfelt, och kvällen inleddes med att de kände sponsorer och samarbetspartners på pulsen. En efter en presenterades samtliga åtta kategorier och vinnarna fick ta emot fina priser från sponsorerna.

Nytt för i år var att Toppenjakt podcast deltog i sändningen och intervjuade samtliga sponsorer och finalister innan de tog plats på scenen och vinnarna avslöjades.

– Det var roligt att få välkomna grabbarna i Toppenjakt i vårt galagäng. Jaktgalan är ett utmärkt exempel på hur flera stora aktörer inom jaktbranschen kan samarbete istället för att konkurrera. Tillsammans blir vi starka, säger Katharina Olsson, marknadschef för tidningen Allt om Jakt & Vapen och Jaktgalan.

Som alltid är det en stor bredd på vinnarna under en gala, och här är årets vinnare.

Tony Kristoffersson – Årets Viltvårdare 2023

Tony Kristoffersson – Årets Viltvårdare 2023Motivering: Tony Kristoffersson är en jägare och en viltvårdare med ett svåröverträffat engagemang. Han har gjort stora insatser under många år, framför allt när det kommer till att hålla rovdjursnivåerna nere till förmån för övrigt småvilt genom bland annat grytjakt tillsammans med sina hundar. Tony har även lärt upp många jägare och visat dem tjusningen med rovdjursjakt och viltvård genom att de har fått följa med honom och hans hundar och fått skjuta sina första rävar, mårdar och grävlingar.

Helena Lyckoskog – Årets Eftersöksjägare 2023

Helena Lyckoskog – Årets Eftersöksjägare 2023Motivering: Helena är en eftersöksjägare med hjärtat på rätta stället. I tid och otid åker hon ut på larm om påkörda djur. Tid på dygnet, årstid eller väder spelar ingen roll. Helena och hennes tax Stina har tillsammans hittat ett stort antal djur och utöver detta håller Helena i utbildningar, kurser och har även skrivit två böcker. Detta till trots tar hon sig alltid tid för att åka ut när hon behövs. Helena är en duktig eftersöksjägare och en mycket god förebild.

Ståndskallets kennel – Årets Jakthundsuppfödare 2023

Ståndskallets kennel - Årets Jakthundsuppfödare 2023Motivering: Marcus Jarblad, ägare av Ståndskallets kennel, föder framgångsrikt upp karelsk björnhund. Hans morfar Kjell startade kenneln redan 1972 och sedan 2011 är Marcus den som för arvet vidare. Kenneln har bland annat erhållit Svenska Älghundklubbens uppfödardiplom och Svenska Björnhundklubbens utmärkelse för bästa uppfödare ett antal gånger. Idag har kenneln tre avelstikar, varav alla är dubbelchampion. Den äldsta tiken, Ståndskallets Axa, har fått ta emot Svenska Älghundklubbens avelsdiplom och kennelns pris­tagar­procent ligger på cirka 50 procent på de senaste sex kullarna. Marcus vision är att föda upp mentalt starka och friska hundar med bra och tidig jaktlust med god exteriör. Genom att omsorgsfullt välja täckhundar till sina välmeriterade tikar får han fram goda jakthundar i en liten ras, vilket gör de hela än mer imponerande.

Häggingåsens Minna – Årets Jakthund 2023

Häggingåsens Minna - Årets Jakthund 2023Motivering: Finskspetsen Häggingåsens Minna blev Nordisk Mästare 2021 med fantastiska 96 poäng båda dagarna. Det har tidigare aldrig hänt att en hund presterat så väl och vunnit båda dagarna på NM. Minna är förutom Nordisk Mästare även Svensk-, Finsk- och Internationell jaktchampion. Minna är en för rasen viktig tik som har lämnat elva avkommor efter sig, där merparten visat sig vara mycket duktiga jakthundar. En av dem är redan Svensk ­Jaktchampion. Minna är även en mycket social och trevlig hund utanför jakten.

Carl Kvaldén – Årets Eldsjäl 2023

Carl Kvaldén - Årets Eldsjäl 2023Motivering: Carl Kvaldén är en eldsjäl som använder jakten för att göra insamlingar till välgörande ändamål. Han har flera år i rad dragit in stora summor pengar till bland annat Barncancerfonden. Utöver detta är han flitig när det gäller att ge nya och marklösa jägare chansen till jakt. Han kan beskrivas som en osjälvisk och viktig person inom jägarsverige.

Julius Berg – Årets Mediaprofil 2023

Julius Berg - Årets Mediaprofil 2023Motivering: Julius Berg driver YouTube-kanalen Fotojakt, där han med glimten i ögat och med småländsk dialekt jobbar hårt för att lyfta fram det unika med jakt med drivande hundar. Han brinner verkligen för allmogejakten och hans filmer ger utöver underhållningen även tittarna god insikt i hur denna typ av jakt går till.

Anna Johansson – Årets Jägare 2023

Anna Johansson - Årets Jägare 2023Motivering: Anna tillhör den del av den yngre jägargenerationen som lyssnar och lär av de äldre, ger deras jakttraditioner fortsatt liv men också förnyar och tar det gamla in i en modern tid. Harjakt med stövare, toppfågel, älg med löshund och lodjursjakt ensam eller tillsammans med andra. Så blandas olika jaktformer under året, alltid med god etik och fokus på helheten, snarare än antal fällda vilt. Anna är ett föredöme för den nya jägargenerationen.

Karl Hedin – Juryns pris 2023

Karl Hedin - Juryns pris 2023 JaktgalanMotivering: Karl Hedin tilldelas Juryns pris på Jaktgalan 2023, för att han på ett sakligt och insatt sätt, oförtrutet tagit striden för sina rättigheter som jägare och som medborgare. Trots tvivelaktigt agerande och hårt motstånd från myndighetsutövare har han inte vikt sig. Karl har i stället lyft problemet med myndigheters syn på jakten och jägarna i media, vilket gjort honom till en förebild inom den svenska jägarkåren.

Fest utan kameror

När alla vinnare hade presenterats i livesändningen stängdes kamerorna av och då började den riktiga festen. Gästerna njöt av en trerätters middag till vacker musik från Karin vid Järvsöbadens flygel. Därefter intogs scenen av Jörgen Åberg och hans medmusikanter som underhöll sent in på natten.

– Vi vill passa på att skicka ett stort tack till alla inblandade i Jaktgalan. Svenska Jägareförbundet, Toppenjakt, juryn, alla våra sponsorer, alla nominerade, alla som var med på festen och sist men inte minst alla våra följare och tittare. Tack för att ni är med och gör den här galan möjlig, säger Katharina Olsson, marknadschef på tidningen Allt om Jakt & Vapen.

Ladda hem pressbilder här.