Tre vargar har skjutits i Värmlands grannlän som kallas för ”vargzonen” utöver de 16 som fick fällas under licensjakten. Den norska regeringen beslutade om att utöka jakten till ytterligare tre vargar efter att det hade visat sig att det fanns fler vargar kvar i flockarna. Två av dessa fälldes i början av veckan från helikopter. 

– Vi fick uppdraget att fälla de återstående vargarna, och det gör man enklast från helikopter, säger Jan Viberg, rovviltansvarig i Statens naturuppsyn till SVT Nyheter Värmland

– Under licensjakten jagar man får marken, men när vi får uppdraget att ta bort djur följer vi våra instruktioner och då är det effektivast med helikopter, fortsätter Jan Viberg. 

Utöver jakten i vargzonen har norska myndigheter även beslutat om en kvot på att totalt 26 vargar får skjutas om de vandrar ut ur zonen eller kommer över riksgränsen från Sverige. 

I Norge skjuts så kallade vandringsvargar varje år för att förhindra att flockar etableras utanför vargzonen, skriver SVT Nyheter Värmland

 

Foto: Johan Olsson/arkivbild.