Detta är premiuminnehåll!
Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.
+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.
Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.
Detta är en premiumartikel. Prenumererar du på tidningen så kan du logga in och koppla din tidningsprenumeration för att se filmen och läsa hela artikeln!
Detta är del 2/2 av en artikelserie. Del 1, hur du flår räven, kan du läsa här.
I förra numret gick vi igenom hur du går tillväga för att pälsa av din räv, mård eller mink. Nu ska vi titta på nästa steg i tillvaratagningsprocessen, att skrapa och tana skinnet.
För att kunna bereda ett skinn behöver man först avlägsna allt kött och fett från skinnet. Det finns maskiner avsedda för pälsindustrin som rationaliserar det här momentet men det går förstås alldeles utmärkt även för hand med enkla verktyg. Att skrapa ett skinn kräver lite tålamod och det är lätt att tappa motivationen när det bär emot, åtminstone innan man gjort några skinn och börjar få in handlaget. Se till att ha god tid på dig så att du slipper känna dig stressad.
Text & foto: Anders Dahlgren