Detta är premiuminnehåll!
Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.
+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.
Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.
Denna artikel finns även som film!
I Hundskolan har vi under hösten bland annat belyst varför det är viktigt att ställa ut sin hund men även att starta på jaktprov. Varför det är viktigt är för att det är två parametrar som möjliggör för såväl uppfödare som rasklubbar att kunna avelsutvärdera och också för att kunna avelsplanera kring framtidens blivande jakthundar. Som vi nämnde i tidigare avsnitt av Hundskolan så är det fyra hörnpelare som är viktiga i avelsarbetet och det är hälsa, mentalitet, exteriör och funktion. I några avsnitt av Hundskolan ska vi titta på olika typer av jaktprov, alltså de olika rasfunktionerna hos våra jakthundar och då inom några av våra vanligaste jakthundsraser. Nu är det omöjligt att beskriva varje rasklubbs jaktprovsregler utan det får bli en beskrivning av mera generella huvuddrag.
Vi börjar med stövarna och deras drevprov. Noterbart är att fakta kring gällande regler är hämtade från Stövarklubbens hemsida och vill man veta mer är det lämpligt att besöka deras sida. Det finns även vissa mindre skillnader på bedömningarna om det är hare eller räv men även det finns tydligt beskrivet i stövarklubbens jaktprovsregler och vi beskriver inte dessa skillnader i detta avsnitt.
Text och foto: Kenth & Anette Gustafsson