Iller – Mustela putorius

Iller
Foto: Benedek.

Illern är ett av våra minsta rovdjur som likt ­minken kan avge en frän doft när den hotas. Den har genom åren använts av människan till att utföra diverse uppgifter, och än idag är den ett naturligt inslag på kaninjakter.

Illern har den ovanliga rollen att i vilt tillstånd vara ett jaktbart vilt, men som tam används den vid jakt, då den driver kaniner ur gryt. Detta är vanligt förekommande på Gotland, något vi nyligen gjort reportage om. Illern förekommer även som renodlat husdjur.

Illern är ett mårddjur som är ungefär lika stor som en mink, om än lite mindre. Hanen är lite större än honan och blir någonstans mellan 35-45 cm, medan honan blir ca 30-40 cm. Det är ett spänstigt och starkt djur med vassa tänder, något många som träffat en iller kan bekräfta.

Illern blir i normala fall upp till åtta år gammal, men en tam iller kan bli upp till 15 år. Illern är mörkbrun, men pälsens undre skikt är gulvitt och den nedre delen av magen är lite ljusare brun. Den har också mörka fält kring ögonen som liknar en mask.

Detta djur kommer ursprungligen från Nordafrika och västra Eurasien, men förekommer idag över merparten av Europa, med undantag från de allra nordligaste och sydligaste delarna. I Sverige förekommer den framförallt i södra delen, men finns så långt upp som södra Värmland. Den bor gärna i byggnader eller gryt nära vattendrag.

Människan har haft illrar som tamdjur sedan 350 fkr och de användes redan då för att fånga råttor och kaniner. Man tror att tamillrar kom med handelsresande till Europa redan på 900-talet. Den har även använts till att bland annat dra tv- och elkablar då det varit omöjligt att komma fram med traditionella verktyg.

ANNONS

Illern är inte lika revirhävdande som vissa andra mårddjur och lever ofta i samma område som andra illrar av samma kön utan att konflikter uppstår.

Illern har välutvecklade doftkörtlar vid analöppningen som de använder för att markera sin närvaro och försvara sig mot fiender. Ungefär som minken, men dock inte lika stark doft.

På illerns meny står fåglar, fågelägg och små gnagare, men den äter även sniglar och drar sig inte för att ta en har- eller kaninunge. Illern samlar ibland på sig ett förråd med mat.

Illern, precis som övriga mårddjur har fördröjd fosterutveckling (det befruktade ägget börjar inte utvecklas direkt). Parning kan ske olika tider på året, oftast under mars-juni. Illern är dräktig 40-43 dagar och får i normalfallen mellan 3-7 ungar som föds i början av sommaren.

Jakt

Iller får jagas från första september till sista februari. På 80-talet sköts eller fångades ca 5000 illrar årligen vilket får betecknas som illerns toppnotering. Idag är nivåerna betydligt lägre. En förklaring till 80-talets uppgång tros vara rödrävens tillbakagång under samma period i samband med rävskabb.

Iller
Vetenskapligt namn: Mustela putorius
Engelskt namn: European polecat
Finns: I södra Sverige, till och med upp till södra Värmland.
Jakttid: 1 september till 28 (29) februari.
Vapenklass: Klass 4.
Bra att veta: Illrar har genom åren hjälpt människan med allt från kabeldragningar till olika former av jakt. Annan lite ovanlig fakta är att världsrekordet i att hålla ett par illrar i sina byxor är på hela 5 timmar och 30 minuter.

Text: Johan Olsson

LÄMNA ETT SVAR

Var vänlig fyll i din kommentar
Var vänlig ange ditt namn