Här får ni möta Allt om Jakt & Vapens nyaste tillskott på redaktionen. Hälsingesonen som utbildat sig till viltmästare och arbetat som ­lärare på jaktgymnasium, och som nu kliver in i rollen som webbredaktör och jaktskribent på Allt om Jakt & Vapen.

Anders är uppvuxen på en bondgård i Undersvik, Hälsingland, tillsammans med mamma, pappa och storebror. Som barn var det främst fisket som upptog hans lediga tid fram tills när han sköt sin första grävling under en uppsiktsjakt tillsammans med sin far. Det var där och då som hans stora intresse för jakt och viltvård föddes. När det var dags att göra ett gymnasieval var valet enkelt. Det blev skogsbruksgymnasiet i Ljusdal, med jakt och fiske som inriktning. Efter studenten jobbade han ett par år på Svenska Fönster och därefter arbetade han med röjning i skogen. Men han kände hela tiden att han inte hade hittat rätt i yrkeslivet.

Viltmästare

En kompis fick honom att börja som elev på viltmästarutbildningen vid Öster Malmas jaktvårdsskola. Det första jakt­elevsåret gjorde Anders på Sturefors Gods utanför Linköping. Jaktelevsår nummer två gjordes på Ekensbergs- och Horns säteri utanför Södertälje. Därefter blev det Rydsgårds Gods utanför Ystad. Det sista praktikåret som ingår i utbildningen spendera­de han i Norge i Suldal och 2015 tog han viltmästarexamen vid Östermalmas Jaktvårdsskola.

– En av de häftigaste jakterna som jag har provat på var en vildrensjakt i Norge under min praktiktid. Det är en helt annan natur än här hemma och lite mer ”på riktigt”. Där måste du gå ganska långt innan du ens kommit ut på jaktmarken. När du väl har skjutit din ren, så måste du bära ut allt själv. Det finns inga fyrhjulingar eller andra moderna hjälpmedel. Du kommer nära naturen på ett helt annat sätt på det viset och det lockar mig väldigt mycket, säger Anders.

Efter viltmästarutbildningen flyttade han hem till Undersvik igen och startade upp en egen rörelse där han jobbade med skog och jakt, både i Sverige och Norge. 2016 började han som yrkeslärare inom jakt- och viltvård vid naturbruksgymnasiet i Ljusdal, men från och med augusti 2019 ingår han i Allt om Jakt & Vapens redaktion.

Gillar predatorjakt

Att välja en favoritjakt är svårt för Anders som menar att alla jakt är intressant och spännande på sitt sätt. Men han ägnar väldigt mycket tid till predatorjakten och då främst rävjakten. Något annat som ligger honom varmt om hjärtat är trädskällar­jakten.

– Jag har en finskspets, Asta, som jag gärna jagar med. Det är något speciellt med ensamjakt. Jag minns kanske lite extra när jag sköt första fågeln, en fin tjäder, för min första finskspets, Skott. Det var 2003 hemma i Undersvik. Vi kom upp i en fin och gles tallbacke och jag hörde uppfloget. Tjädern satte sig på en tallgren cirka 50 meter framför mig. Jag ställde mig mot ett träd och väntade in Skott. Han kom och ställde sig nedanför och skällde fem, sex skall innan jag sköt den. Det var en sån där perfekt jaktdag då allt bara stämde.

Skytte är något som Anders lägger ­mycket tid på och då främst hagelskytte. Under säsong så skjuter han cirka 1 500-3 000 skott och deltar i lokala tävlingar.

Anders har jagat det mesta men dröm­jakten vore en jakt i Alaska eller Canada.

– Ja, det vore häftigt med en riktig lång­tripp. Men jag tror inte att jag skulle vilja jaga älg, den lockar inte riktigt lika mycket som till exempel varg eller kanske bergsfår i Alperna.

I perioder anordnar Anders ”gubbdagis” i Undersvik där de är några kompisar som träffas och snider knivar. I ett oinrett rum på övervåningen finns bland annat en bandsåg där de träffas och har lite ”knivjunta” till­sammans.

– Jag ser verkligen fram emot att få ­komma ut och träffa härliga jägare och göra intressanta jaktreportage som skildrar jakten på ett bra sätt. Eftersom jag är pryltokig så ser jag fram emot att göra bra testreportage som kan vara till hjälp och guida våra läsare till att hitta bra utrustning. Det är med glädje och nyfikenhet som jag kliver in och blir en i gänget på Allt om Jakt & Vapen.

Text & Foto: Katharina Olsson