Anders Nilsson är en ödmjuk jaktidiot som under sommaren 2022 blivit en del av teamet kring Allt om Jakt & Vapen. Ni kommer se honom i tidningens nya skjutskola som vi publicerar under 2023, samt att han även kommer göra en del tester och jaktreportage.

Anders beskriver sig själv som en ödmjuk jaktidiot som inte lämnar något åt slumpen.

– Det mesta kretsar kring jakten på ett eller annat sätt, året runt. Jag har det som yrke och bisyssla då jag hjälper ForsWards hund och jakt med sina jägar­examens­kurser. Trots detta så får jag aldrig nog. Ju mer jag lär mig desto mindre kan jag, för det finns ju alltid nya saker att lära sig. Många jaktdagar blir det, och jag får passa på att ge en eloge till min kära fru, säger Anders.

Han säger sig ha Sveriges klart bästa lärar­tjänst. Anders sedan elva år som jaktlärare på Dille Gårds Naturbruksgymnasium som är en liten skola utanför Östersund.

Anders Nilsson

Anders har prickat av ett antal drömjakter i Sverige samt utomlands.

– Vi håller våra klasser små för att kunna bibehålla kvaliteten, jag har åtta elever i varje klass med helt fantastiska ungdomar som liksom jag brinner för jakten. Eftersom klasser­na är små har jag också stora möjligheter att åka land och rike runt för undervisning, samt testa på jakt i alla dess former och under alla årstider. Jag har också lyckats få till jakt och undervisning utomlands i ett antal olika länder vilket har berikat mig mycket. Jag undervisar också i Natur­guidning så det blir många dagar i fält under ett år.

Anders säger att han har svårt att tacka nej till roliga uppdrag och så var det även när han fick frågan av oss på Allt om Jakt & Vapen att bli en del av oss.

– Att jag dessutom känner några av er på redaktionen sedan tidigare gjorde det jakande svaret ännu enklare. Min bredd med undervisning, erfarenheterna från att ha ägnat mig åt många jaktformer samt att jag är ute i fjäll och skog väldigt mycket hoppas jag kan tillföra bra saker.

Anders är uppvuxen i Hallen i västra Jämtland, och där fick han jakten i blodet och i modersmjölken.

– Jag bodde ett stenkast från ”Moffa” Lennart Olofsson och med honom var jag med på väldigt mycket jakt. Jag är otroligt tacksam för den skolning som jag fick med mig från barnsben.

Anders Nilsson

Moffa är ohotad nummer ett när det gäller jaktliga förebilder, men Anders moster Anna och morbror Per samt ”gammel­morbror” Erland måste också nämnas när man pratar om personer som inspirerat Anders. Anders började sin jaktliga bana med jakt efter björktrast, kråkfågel och ekorre. Dessa vilt jagades hårt och tidigt. Han minns även väl sin första järpe på lock. Anders bredd till trots så hamnar idag ripjakten och jakten med drivande hundar högt upp på hans lista.

Han har prickat av ett antal drömjakter i Sverige samt utomlands, men det finns fler han skulle vilja testa på.

– Efter att ha jagat gems i Österrike, vilket var en helt fantastisk upplevelse, så står jakt i liknande terräng på ibex och bergsfår högt upp på listan.

Anders bästa tips för att bli en duktig jägare är att lägga ner massor med tid.

Anders Nilsson

Att ta med hundarna ger alltid lite mersmak.

– Man kan sitta hemma och läsa och kolla på filmer, men framför allt måste man vara ute i skog och mark ofta och mycket. Jag lär mig fortfarande något nytt varje gång jag är ute.

Anders är även en duktig skytteinstruktör och när det gäller skytte tipsar han om att ta hjälp av någon erfaren instruktör som också kan förmedla tekniken på ett bra sätt.

– Lär dig grunderna. En duktig skytt behöver inte nödvändigtvis vara en god instruktör. Se till att dina vapen är anpassade efter dig och det gäller både kula och hagel. Sist med inte minst så finns det inga gen­vägar, träna träna träna.

Fakta

Namn: Anders Nilsson
Ålder: 46 år
Bor: Rödön strax utanför Östersund
Familj: Fru och två söner.
Hundar: Två pointrar och en korthårig tax.
Jagar: Precis allt så ofta han bara hinner.

Text: Johan Olsson
Foto: Privat