Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Jag sätter ner fötterna så tyst jag bara kan och smyger mig närmare och ­närmare brunstplatsen, till slut är jag så nära att jag kan känna lukten av hjorten och när han brölar så mullrar det i hela mitt bröst. Att jaga kapital kron i brunst är en upplevelse utöver det vanliga!

Att jaga under brunst är något vi i Sverige inte är vana vid och det är ett ämne man kan debattera och ta fram argument för och emot. De flesta jägare har en åsikt och här anses det av de flesta att det då skall vara fritt från jakt så att brunsten kan fortgå i fred för viltets och stammens bästa. Att det helt skulle slå sönder stammen då de kapitala djuren skjuts bort. Jag nöjer mig här och nu med att konstaterar att många andra länder tänker och gör precis tvärtemot, alltså jagar även under brunst och att man trots detta kan upprätthålla väldigt fina troféer och stammar av diverse olika vilt. Ett sådant exempel är Lettland där jag har jagat kapital kron under brunsten ett par gånger. Detta är historien om den första resan.

Idéen kläcktes under en jakt på fågel hemma i Jämtland då jag guidade min gode vän Ulf Djerf, hans fru Sabina, deras tyske vän Achim och min kusin Henry i september 2018. Första dagen jagade vi ripa, andra dagen skogsfågel och det var då när vi låg på rygg i blåbärsriset under lunchpausen, med en korv i näven som Ulf kläckte den mycket goda idén om att åka iväg och jaga kapital hjort i brunst i Lettland.

Text & foto: Anders Nilsson