Eric sköt på sin första bock som 15-åring under en uppsiktsjakt med sin far. Det blev ett eftersök som skulle sätta djupa spår hos Eric. Jaktintresset fick sig en törn och inte förrän i vuxen ålder tog han upp det igen och jakten fick en ordentlig fart.

Eric Mandelsvärd är uppvuxen i Hylte som den yngste ur en syskon­skara på tre. Hans bröder tog upp jakten tidigt i tonåren, medan Erics intresse inte alls har varit lika självklar och stark.

– Min far växte upp på en liten gård där jakten var en självklar del i byn. När jag var 15 år fick jag följa med honom och uppsiktsjaga för att pürscha råbock. Vi kom till ett bra läge och jag fick chansen att skjuta mitt första vilt. Dessvärre blev det ett eftersök som min bror jobbade med i flera veckor. Till slut fick han tag på bocken som visade sig hade fått en rispa i bröstet ifrån mitt skott. Det eftersöket gjorde att mitt självförtroende fick sig en törn och det påverkade nog mitt vaga intresse för jakten en hel del under senare delen av tonåren. Den händelsen tillsammans med att jag ­samtidigt elitsatsade i volleyboll och studerade, gjorde att jag inte prioriterade jakten i mitt liv just då.

Men när Eric fyllde 30 år fick han en teorikurs i present av sin familj, viket skulle förändra hans inställning till jakt markant.

– Ja, det tog fart ordentligt. Frågar man min sambo skulle hon säga att det har eskalerat. Hon brukar säga att jag var ju inte så här jakttokig när vi träffades, skrattar Eric.

Eric Mandelsvärd

Första fällda viltet

Efter att Eric återupptagit jakten på allvar igen fick han en fantastisk start på sin jaktkarriär. Samma år som han tog sin jägar­examen lyckades han skjuta en skaplig bock i augusti, sedan fick han äran att fälla en älgtjur och en älgkalv under en jakt tillsammans med en av sina bröder i Härjedalen. Men hans allra första fällda vilt var en årsgris på hemmamarken.

– När jag hade tagit min jägarexamen 2019 fick jag möjligheten att sitta och vaka på vildsvin vid min brors åtel på familjens mark lite då och då. Jag var väl lite tveksam ibland och kände mig inte riktigt säker och avstod många chanser. Jag vet att jag vid ett tillfälle hade läge på en större gris, men jag tvekade för jag kände mig inte riktigt bekväm med situationen och kunde inte bedöma om det var skjutbart. Men vid ett senare tillfälle kom det en sugga med flera smågrisar i ett litet koppel efter sig. Jag blev så klart nervös och många tankar hann passera medan jag satt där. Jag funderade på vad som hade hänt tidigare och jag ville vara säker att allt skulle gå bra den här gången. Att avsluta livet på ett vilt djur är ett stort beslut och ansvar. Jag hade sett till att vara väl förberedd och jag hade ett bra platsbyggt skjutstöd. Det var inte längre än cirka 25 meter till åteln, så jag hade liksom bäddat för att vara så säker som möjligt. Allt kändes bekvämt och stabilt, men jag hade så klart en väldigt hög puls. Jag var tvungen att vänta en lång stund innan jag fick läge på en ensam årsgris och när jag släppte skottet kändes det bra. Allt planerande och alla förberedelser blev så bra som jag hade tänkt. Det var en häftig känsla.

Eric är en allätare när det kommer till jakten. Han gillar bredden och upplevelserna samtidigt som han fascineras av skillnaden mellan de olika jaktformerna.

– Jag har väl ingen direkt jaktform som jag har snöat in mig på, men bäverjakten är väldigt avkopplande och lite annorlunda än de jakterna som ligger på hösten. Jag jagar gärna rådjur med beagle då det är en jaktform jag kommit att uppskatta. Jag vill uppleva så mycket som möjligt när jag jagar och kanske främst få möjligheten att uppleva skillnaderna mellan de olika jaktformerna. Det är egentligen det som är tjusningen.

Eric är aktuell som Allt om Jakt & Vapens senaste tillskott i ambassadörsfamiljen. Hur ser han på det uppdraget?

– Jag har många jakttidningar som dimper ner i min brevlåda med jämna mellanrum så jag har haft chansen att få en bild av hur de olika tidningarna profilerar sig. Allt om Jakt & Vapen är den tidning som lägger stor vikt vid upplevelser, precis som jag. Så därför känns det extra bra att få representera den tidningen. Jag vill gärna dela med mig av mina upplevelser och kunskaper, och kan jag göra det med en känsla av gemenskap, kommer det att bli toppen.

Vi hälsar Eric välkommen till gänget och vi ser fram emot att ta del av hans jaktliga upplevelser i text och bild!

Eric Mandelsvärd

Bor: Kode, Bohuslän.
Yrke: Bygglovsadministratör.
Familj: Sambo, två barn, en dotter 3 ½ år och en son 1 år.
Jaktdagar: 25-50/år.
Instagram: es_jakt.

Text: Katharina Olsson
Foto: Privat