Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.


Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

I ett tidigare nummer av Allt om Jakt & Vapen (i tidningen) har jag skrivit om Nunamiuterna, inlandseskimåerna och deras Cariboujakt. Den här gången har jag valt att skriva om deras jakt och fångst av pälsdjur. Päls är en absolut nödvändighet i kallt klimat och är helt överlägset artificiella och konstgjorda materiel som ofta faktiskt kan vara livsfarliga under extrema förhållanden. Det är framförallt tre rovdjurs päls som är de viktigaste för Nunamiuterna, nämligen de tre stora. Björn, varg och järv.

Min första resa till norra Alaska och Brooks Range, där världens enda inlandseskimåer lever, företogs sommaren 1996. Sedan dess har vistelserna blivit många och långa. Jag har tillbringat och tillbringar så mycket tid där att jag numera anser det vara mitt hem. Jag räknas till en av innevånarna i deras by, Anaktuvuk pass, och tillhör Eskimåklanen Ahgook. De Nunamiut-namn jag givits är Injuurunga Tovakatin Aschalack Ookpik Ahgook. Att som jag, vara adopterad av en av deras klaner, är en förutsättning för att få följa med under deras jakt.

Text & Foto: Björn Uglem