Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Har du ännu inte gillrat dina mårdfällor för ­säsongen? Eller har du kanske aldrig provat på mårdfångst? Då är det hög tid att komma igång, vi ger dig här några tips på vad du ska tänka på.

Skogsmården förekommer över hela landet utom på Gotland, pälsen har haft ett stort ekonomiskt värde historiskt sett och har det till viss del även idag. Den främsta anledningen till att hålla på med mårdfångst idag är dock nog för att håll nere predationstrycket på småvilt som skogsfågel och hare.

Fångst är en intressant och spännande jaktform som dessutom är en bra inkörsport till jakten för ungdomar. Känslan när man har fångat en vackert pälsad mård i en fälla man själv har placerat ut och gillrat efter bästa förmåga är svårslagen, det ger mersmak. Dessutom blir det lite som att börja i rätt ände, har du fångat ett par mårdar kan du med gott samvete ta ut några tjädrar eller harar på din mark.

Text och foto: Anders Dahlgren