Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Den här artikeln finns även som film!

Spårsnö är drömmen för många jägare. Vid dagens harjakt fick vi vad vi önskade, och kanske till och med i det mesta laget. Det skulle visa sig att ­Jäntan hade en jaktlust som stod över snö­djupet och hon levererade Katharinas första hare.

Det är mitten av januari och snödjupet är generöst. Jag har stämt träff med Mårten Strömberg och hans jaktkamrater för en dags harjakt med Mårtens stövartik, Sällvallens Ölbojäntan, även kallad ”Jäntan”. När jag kör från Järvsö ner till Valbo, sneglar jag ut mot skogskanterna i skenet av ljuslyktorna från bilen och känner en smula av oro växa. Hur är det med snödjupet egentligen? Förvisso är Jäntan en Hamiltonstövare med höga ben, men jag kan inte låta bli att bli lite fundersam.

Väl framme hos Mårten möts jag av ett glatt gäng jägare. Jag får en kopp rykande färskt kaffe och det känns redan nu att det kommer bli en bra dag.

– Men välkommen, säger Mårten och undrar om jag vill ha mjölk i kaffet.

Text: Katharina Olsson
Foto: Anders Dahlgren