Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Jag blickar ut över Trondheimsfjorden och tänker att mäktigare och finare utsikt är svårt att få på en harjakt! Inne på fastlandet ligger fjälltopparna kritvita och i nordväst kan jag se rätt ut mot norska havet. Att jag dessutom strax skall stryka kopplet på min egen tax och förhoppningarna är höga att få höra hennes första hardrev gör ju inte saken sämre!

Vad händer om man planterar ut några harar på en ö längst ut i Trondheimsfjorden? Förutsättningarna är att det inte finns några rävar och klimatet är milt året om, snön som kommer ligger aldrig kvar så det finns grönt gräs och gott om mat året om.

Svaret på frågan är att man får ett paradis för hararna och att det blir mindre bra för hus- och hytteägarna. På sommaren när stammen är som störst kommer det in hare genom dörrarna och det har blivit betesskador på vallarna där korna betar. Med andra ord så är det väl egentligen ännu ett exempel på vad som händer när människan “mixtrar med naturen” och det finns det gott om ­exempel på runt om i världen, i ett stort antal länder och på de flesta kontinenter. Det blir också ett praktiskt experiment och ett tydligt exempel på det vi egentligen redan visste om rävens påverkan på småviltstammen. Den är enorm! För att föda upp en enda rävkull med 5-6 rävvalpar, från valpning till att de klara sig själva, så går det åt runt ett ton bytesdjur! Som småviltsjägare bör du jaga räv så ofta du bara kan och orkar på din hemmamark, det kommer att ge resultat i form av mer småvilt att jaga.

Text & foto: Anders Nilsson