Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Denna artikel finns även som film!

Påsticket ekar över skogen och kort därefter skyndar en skogshare förbi oss. Välkommen till Sala i Västmanland på harjakt med Silver­stövarens Dileva och husse Hans Sterner.

Det är något visst med stövarjakt efter hare. Det är ingen jaktform jag själv ägnar så mycket tid åt eftersom jag inte har någon egen stövare, men jag har alltid sagt att jag någon gång i framtiden ska införskaffa mig just en stövare. Stövarjakten har så många fantastiska ingredienser som gör jaktformen attraktiv. När du jagar hare med stövare kan du vara ensam eller ett stort gäng. Du kan utan bekymmer ha med dig barn, göra upp en eld och grilla korv och sitta och prata utan att du förstör jakten. Den här jaktformen är en av de absolut bästa om man vill få barn och ungdomar jaktintresserade. En bra dag har man även chansen att se drevdjuret flera gånger och även om man röjer sig en gång, så kan chansen komma igen, på samma ställe.

Idag har jag åkt ner till silverstaden Sala för att möta upp Hans Sterner och hans schillerstövare Silverstövarens Dileva. Som ni säkert kan gissa kommer denna tik från Hans egen uppfödning.

Text: Johan Olsson
Foto: Anders Dahlgren