Helena af Sandeberg spelar en av huvudrollerna i den nya serien ”Meningen med livet” som hade premiär den 11 december på Viaplay. I serien hittar hennes karaktär jakten som blir hennes fristad i det hektiska familjelivet.

Vi har fått till en pratstund med den folkkära och mångfacetterade skådespelerskan Helena av Sandeberg, med anledning av att hon kommer spela jägare i en ny serie på åtta avsnitt som hade premiär på Viaplay den 11 december. Serien heter Meningen med livet och är en dramakomedi.

– I serien får tittarna följa två systrar och deras familjer. Den yngre systern kämpar för att få barn, medan min karaktär Ellen är en trebarnsmamma som helt har tappat bort sig själv. Det är en relationsserie och en dramakomedi med hög igenkänningsfaktor för alla som är mitt i livet. Det är ett gäng med fina människor som menar väl, men det blir lite fel ibland, skrattar Helena.

Det vanligaste för en trebarnsmamma som vill ha lite egentid är kanske att prova på Yoga eller åka på spa, men Ellen väljer jakten?

– Ja, det är lite otippat, men det blir verkligen hennes passion och man får följa hennes väg från nybörjare, till nybakad jägare.

Jakt är ganska specifikt. Hur har du gjort för att spela en trovärdig roll?

– Min karaktär har precis som jag själv ingen koll på jakt när hon börjar sin jaktliga bana. Men vi har varit på skjutbanor och tränat och jag har fått varit med och styckat med mera. Så jag har fått testa på en hel del saker, och jag har haft duktiga instruktörer som har hjälpt mig. Men jag är en person som trivs väldigt bra i naturen, och som ung hade jag en morbror som jagade mycket, så jakten har inte varit helt främmande för mig.

Skulle du kunna tänka dig att hänga med på jakt?

– Ja, om rätt person frågar, skrattar ­Helena.

Helena af Sandeberg

Ellen, som spelas av Helena af Sandeberg, är en trebarnsmamma som helt har tappat bort sig själv. Foto: Viaplay Group

Hon berättar att det roliga med att vara skådespelare är att man får en inblick i så många olika livssituationer, intressen, yrken med mera.

– Att spela en roll är som att doppa tårna i ett ämne. Man får så klart ingen ­fulltäckande bild, men ändå en inblick vilket ofta är både intressant och läskigt. I den här serien fick jag en inblick i jakten, men jag har genom åren fått testa på att dyka, spela polis, läkare och mycket mera. Det är verkligen spännande och en av förmånerna med skådespelaryrket.

Jag lyfter min oro med att jakt och jägare ofta målas upp på ett stereotypt, felaktigt och fördomsfullt sätt, men här lugnar ­Helena mig.

– Jag framstår inte som skicklig jägare i serien, utan jag är nybörjare, men jakten blir Ellens frälsning så den får en central roll i serien, och jag tycker verkligen att jakten visas upp positivt. Ni kommer inte bli arga på mig. Jag fick faktiskt höra från mina kollegor att de aldrig sett mig lyckligare än när jag sköt lerduvor, så även jag personligen ser det här med jakt och skytte som något positivt.

Helena är anställd av Stockholms Stadsteater och hon har haft förmånen att ha fått medverka i ett stort antal teateruppsättningar, filmer och serier under sin karriär. Jag frågar henne vad hon tror är nyckeln till hennes framgång och vilken anledningen är till att hon har hållit så länge som skådespelare?

– Jag tror att det beror på att jag är bred som skådepelare. Jag kan göra allt från drama till komedi, teater, film och tv. Jag vill även säga att jag har haft förmånen att få göra många spännande roller, trots att det är tuff konkurrens där ute vilket jag är otroligt tacksam för. Även om det blivit bättre genom åren så är det fortfarande tufft för kvinnliga skådespelare att få fortsätta göra stora roller när de blir äldre. Inget jag själv drabbats av, men många andra och det är något som jag tycker är värt att lyfta.

Som person beskriver hon sig själv som rastlös och nyfiken och för henne, precis som för rollkaraktären Ellen handlar livet till stor del om familj och arbete.

– Ja, precis som Ellen så känner jag att jag skulle behöva hitta ett eget vattenhål i livet. Någonting för bara mig, så vi har nog mycket gemensamt när jag tänker efter, säger hon.

När jag frågar henne om vilken som är den häftigaste upplevelsen hon varit med om under sin karriär så lyfter hon faktiskt sin premiär på skjutbanan som en av dem, men naturmässigt är det när hon besökte Island.

– Jag spelade en roll i en fransk tv-serie som utspelade sig på Island, där jag spelade in isländsk kvinna. Naturen där med glaciärerna var verkligen ett minne för livet.

Innan vi avslutar intervjun får jag ett halvt löfte om att hon ska följa med mig ut på jakt vid tillfälle. Så fort hon har ett hål i kalendern tydligen. Det ser jag fram emot.

Tack för pratstunden säger jag. Missa inte Meningen med livet som hade premiär på Viaplay den 11 december.

Text: Katharina Olsson
Foto: Viaplay Group