Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.


Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Vildsvinens ökning under de senaste decennierna har fått jägarkåren att se sig om efter nya hundraser för att hitta ­något som passar viltet och jaktformerna bättre. Allt om Jakt & Vapen har tittat lite närmare på rasen griffon nivernais och fått en pratstund med Jonas Holmström som är en ivrig förespråkare för rasen.

Idel korsningar har gjorts för att ta fram hundar med de egenskaper man efter­frågar, men man har även sett sig om i världen och tittat på vad vildvinsjägare i andra länder använder. Jaques Dominguez tog 2006 in den första griffon nivernais-­hunden till Sverige och sedan dess har ­rasen fått en liten men trogen skara anhängare i landet. En av dem är Jonas Holmström från Norrtälje. Jonas är uppväxt med tax och petit basset men började av en slump med griffon nivernais för sju år sedan då han köpte sin första hund från Jaquez Dominguez uppfödning.

Text: Anders Dahlgren
Foto: Privat