Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.


Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Jaktspanieln är ingen hundras, det är mer en rastyp som har avlats fram med fokus på goda jaktegenskaper. Allt om Jakt och Vapen har fått en ­pratstund med Leonard Knutsson som själv jagar mycket med spaniel­hundar och går på jaktprov. Han håller även hundkurser på sin gård i ­Allerum utanför Helsingborg.

Leonard Knutsson är en glad skånepåg som är uppvuxen i ett litet samhälle utanför Helsingborg. Han är den fjärde generationen i släkten som jagar och lever på Annelunds Gård. Jakten har funnits med Leonard från starten och hundarna likaså. Sin första hund fick han som tolvåring, en vorsteh som han började träna med. Han tog tips och lärdom av de äldre läro­mästarna som han hade runt sig. När han var ­14-15 år började han att hjälpa till på godsen runt om i landet med hundarbete. Ganska snart köpte Leonard sig sin egen jaktlabbe och var med på jakterna. Efter åren på viltvårdsskolan i Osby tog han över gårdens slakteri och vid 20-års ålder började han att arrangera sina första andjakter. Idag handlar hans dagar till största delen om att hålla i hundkurser och arrangera jakter på Annelunds Gård. Sedan fem år tillbaka erbjuder de även jägar­examen­utbildning på gården. Leonard jagar i stort sett bara med sina jaktspaniels numer och då till största delen vid rough shooting. Rent privat uppskattar Leonard mindre jakter med små sällskap där hundarbetet är i fokus.

Text & Foto: Katharina Olsson