Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Thomas Melkersson från Östergötland sitter som ordförande i Svenska Jämthundsklubben och har egen uppfödning av jämthundar. Samspelet mellan hunden, hundföraren och naturen är det som driver Thomas och han lägger ner väldigt mycket tid på sina hundar. Allt om Jakt & Vapen har fått ta del av hans tankar kring rasen och hur man får till en bra jämthund.

Från början hade Thomas Melkersson egen uppfödning av stövare, men efter att han bjudit med en hundförare med jämthund och fick uppleva den jakten var han fast och bytte bana. Numer är Thomas ordförande för Svenska Jämthundsklubben och har egen uppfödning av jämthundar under sin kennel, Melkers Kennel, utanför Kisa där han bor. Thomas arbetar på räddningstjänsten i Linköping, något som har gett honom goda möjligheter att styra mycket av sin lediga tid till hösten och älgjakten. Han spenderar cirka tre månader under säsongen på sina jaktmarker i Norr- och Västerbotten. Under dessa tre månader är det jakt på heltid. När säsongen är över i norra Sverige tar jakten på hemmaplan vid. Sammanlagt blir det dryga 100 jaktdagar med hund per säsong.

Text: Anders Dahlgren
Foto: Thomas Melkersson