Pandemin tvingade fram en digital lösning, men med åtta införavsnitt och ett stort galaprogram som final den 20 februari fick Jaktgalan en enorm spridning.

Se alla avsnitt av Jaktgalan här!

Jaktgalan som koncept startades hösten 2019 med en fantastisk galakväll på Sundbyholms Slott. Vinnare, sponsorer och besökare åt och drack gott, dansade och tog del av de spännande prisutdelningarna. När galan hade arrangerats och utvärderats så var det egentligen bara en sak som skulle förändras till nästa gala, och det var datumet, för att bättre passa jägarkalendern. Så från november flyttades den kommande galan till februari 2021, men under början av 2020 slog coronapandemin till, och ganska snart insåg galaledningen att det skulle bli omöjligt att genomföra en fysisk gala.

– Visst fanns det åtgärder vi skulle ha kunnat vidtagit för att arrangera galan på slottet. Men vi kände att det enda rätta var, om vi ville vara ett gott föredöme och kunna göra det på ett helt säkert sätt, var ett digitalt koncept, och det beslutet fattade vi i god tid, säger Katharina Olsson, marknadschef på tidningen Allt om Jakt & Vapen, samt Jaktgalan.

Intresset för den första galan var stort, men det är ingenting mot detta år. Redan på galadagen har årets inför-program fått ihop nästan 100.000 visningar, och den siffran förväntas stiga inom det närmsta dygnet.

– Vi har sänt åtta inför-avsnitt, och sedan sände vi det stora galaprogrammet ikväll. Alla dessa program har man kunnat se på Jaktgalans hemsida, YouTube och Facebook, och när vi summerar alla dessa avsnitt och kanaler så har vi överraskande fina tittarsiffror, vilket är enormt roligt. Vi upplever även att det har pratats mycket om galan i år, fysiskt men även i olika sociala kanaler, och tongångarna har varit väldigt positiva, säger Katharina.

Ny programledarkollega

Planen var att galaprogrammet skulle ledas av Katharina Olsson, marknadschef på Allt om Jakt & Vapen, samt Bo Sköld, generalsekreterare på Svenska Jägareförbundet. Men Bo fick förhinder och i hans ställe fick jaktvårdskonsulent Jimmy Nyman rycka in.

– Jimmy gjorde en fantastisk insats tycker jag. Det är inte lätt att bli inkastad i en studio med kameror och lampor i ansiktet, men han tog det med ro. Så Bosse har kanske konkurrens om programledarrollen till nästa år, skrattar Katharina.

Så här har det gått till

För att sammanfatta processen kring de som är med och tävlar i de olika kategorierna så har det gått till så här. Den svenska jägarkåren har kunnat skicka in förslag på personer som de tycker förtjänar ett pris på galan. Bland alla dessa inskickade förslag har en jury valt ut fem nominerade i respektive kategori som den svenska jägarkåren sedan kunnat rösta på, och de som fått flest röster i respektive kategori har stått som slutgiltiga segrare. Utöver dessa vinnare har juryn i år fått dela ut ett eget pris till en person som de tycker förtjänar att uppmärksammas.

Vinnare Jaktgalan 2021
Övre raden från vänster: Sara Carlsson (Årets Viltvårdare), Johannes Jönsson (Årets Eftersöksjägare), Kennel Solstrimman (Årets Jakthundsuppfödare), Mörka Skogs Sally Caspersson (Årets Jakthund). Undre raden från vänster: Jonas Johansson (Årets Eldsjäl), Lubbe Garell (Årets Mediaprofil), Emma Fors (Årets Jägare) och Natasha Illum Berg (Juryns Pris).

Vinnarna 2021

Ett stort grattis skickar vi till samtliga vinnare på årets upplaga av Jaktgalan.

  • Årets Viltvårdare: Sara Carlsson
  • Årets Eftersöksjägare: Johannes Jönsson
  • Årets Jakthundsuppfödare: Kennel Solstrimman
  • Årets Jakthund: Mörka Skogs Sally Caspersson
  • Årets Eldsjäl: Jonas Johansson
  • Årets Mediaprofil: Lubbe Garell
  • Årets Jägare: Emma Fors
  • Juryns Pris: Natasha Illum Berg

Vi passar även på att säga grattis till alla nominerade.

Jaktgalans framtid

Ambitionen med jaktgalan är att den ska fortsätta utvecklas och fylla sin viktiga funktion.

– Den svenska jägarkåren gör så många fantastiska insatser, men tyvärr finns det jaktmotståndare (och jägare med en tråkig inställning) som hela tiden letar fel och kritiserar. Ambitionen med galan är att hylla de som gör något bra och lyfta upp det positiva och fantastiska med den svenska jakten. Av den anledningen har jaktgalan en mycket viktig roll att spela i framtiden, avslutar Katharina.