Joakim är relativt ny som jägare och ser sig lite som en rookie i sammanhanget då jägarexamen bärgades för fyra år sedan. Allt om Jakt & Vapen har fått en pratstund med vår nyaste ambassadör, vars intresse för naturen blev en av inkörsportarna till livet som jägare.

Naturen har alltid funnits där som en viktig del i Joakims liv och han var utomhus i stort sett dygnet runt som barn.

Efter att Joakim arbetat några år inom Försvarsmakten hittade han intresset för skytte och jakten har egentligen inte funnits i hans närhet mer än att han i barndomen förundrat satt och tittade på jägarna som vandrade omkring på allvaret på Öland där han växte upp.

– Min bror började jaga för cirka 10 år sedan och då väcktes en större nyfikenhet från min sida och jag följde med honom på åteljakt vid något tillfälle.

Just de stunderna i åtelkojan med sin bror räckte för beslutet att ta jägarexamen. Kombinationen av naturupplevelser, skytte, adrenalinpåslaget och såklart det fantastiska köttet är tillsammans en drivkraft som gör det till en livsstil som Joakim alltid kommer att ha kvar.

Vad har du för favoritjakt?

Fyra år har gått sedan Joakim klarade jägarexamen och på frågan vilken favoritjakten är blir det inte alldeles lätt att svara.

– Det är faktiskt en förvånansvärt svår fråga! Jag har svarat olika på den frågan flera gånger och anledningen är helt enkelt att det finns så många roliga jaktformer. Det beror lite på sinnesstämningen tror jag. Ibland tycker jag att löshundsjakten är det roligaste som finns. Att höra hundarnas skall närma sig är otroligt spännande och såklart det sociala kring en drevjakt. En annan gång kan jag tycka att smyga ner till ett vattenbryn och se soluppgången över vattnet i väntan på sjöfåglarna är det bästa som finns.

Ett svar som ändå måste kännas väldigt bra där flera olika jaktformer skänker glädje och spänning till livet. När det pratas smygjakt med Joakim hörs det att just den jakten också ligger varmt om hjärtat.

Dovpyrschen och bockjakten på höstkanten är en helt fantastisk jaktform som ställer otroligt höga krav på jägaren vilket Joakim gillar.

– Men det jag jagar mest och därmed är att beteckna som en favorit är ändå jakten efter vildsvin på kvällar och nätter. Det är väldigt spännande och kräver mycket planering och kunskap om markerna jag jagar på. Det är en jakt jag uppskattar av flera anledningar. Spänningen, utmaningen, att man hjälper markägaren/bonden och såklart det fantastiska köttet.

Joakim har alltid gillat matlagning och jakten har höjt det till en ny dimension. Det intresset tändes ytterligare när han bar hem sitt första fällda vilt.

– Matlagningen ger en helt ny dimension till jakten och känslan att följa viltet från skog till bord är svårslaget. Innan jag började jaga så hade jag knappt ätit viltkött så det har varit en resa i sig att prova sig fram i de kulinariska världarna. Familjen uppskattar det också väldigt mycket och favoriten är helt klart dovhjort.

Gillar du hundjakten eller jagar du gärna på egen hand?

Joakim har en jaktgolden som heter ­Winston, men det blir inte så mycket jakt med honom som det var tänkt. Winston har ett stort intresse för både klövvilt och fåglar, men dessvärre blev han ordentligt skrämd en nyårsafton och är fruktansvärt skotträdd. Joakim försöker träna bort det men det sitter hårt i honom. Däremot har han provat att ta med honom på eftersök några gånger och det har gått väldigt bra. Det finns en liten tanke inom Joakim att så småningom skaffa en hund till. Han gillar hundjakten väldigt mycket och blir så otroligt imponerad av hundarna och hundförarna han har haft den äran att jaga tillsammans med.

Joakim Schmuul

Förra sommaren fick Joakims då femåriga dotter följa med på jakt – hon fick bestämma allt.

Har du något speciellt jaktminne?

Jag frågar Joakim om han har något bra jaktminne att dela med sig av på den relativt korta tiden som jägare. På fyra år har han lyckats samla på sig många goda jaktminnen och menar att det är svårt att välja ut ett specifikt minne.

Det första fällda viltet är såklart ett minne som alltid kommer att bäras med. Det var en årsgris som han sköt guidad av en god vän.

– Jag tar ju gärna med mig barnen på jakt och de stunderna är extra mycket värda. Förra sommaren ville min då 5-åriga dotter ut och jaga och hon fick bestämma allt. Det slutade med att vi lyckades locka in och fälla en räv. Det var häftigt att se hennes blick och känsla i samband med det! Lite nyare minne är från häromdagen då sonen följde med ut och vi fällde en bock. Det var ett sådant där jakttillfälle som kändes helt perfekt. Vi smög ut, valde ut en plats som kändes bra. Satt och väntade i kvällssolen och helt plötsligt kom det ut tre rådjur cirka 70 meter ifrån oss. Inväntade ett bra läge och lät skottet gå.

Med en bra lungträff gick bocken knappt fem meter och lyckan var total. Joakims son fick lära sig passa och han kommer också att försöka göra i ordning trofén.

Joakims minnesbank fylls hela tiden på och han längtar med spänning efter alla “första” som han fortfarande har kvar att uppleva.

Hur ser du på oss på Allt om Jakt & Vapen?

– Faktiskt är det som så att något av det första jag gjorde som nybliven jägare var att teckna en prenumeration på Allt om Jakt och Vapen. Det har varit en trogen följeslagare i mitt kunskapstörstande sedan dess! Det är en grym tidning som har något för alla. Allt från tekniska frågor om vapen till tester av produkter och fantastiska jaktreportage och läsarbilder. Jag hade ju förmånen att träffa många av gänget bakom tidningen vid senaste Jaktgalan och det gör mig ju inte direkt mindre taggad att få vara en del av detta!

Vad kommer du bidra med till ambassadörsgänget?

– Oj, svår fråga. Jag gissar att jag är den med minst erfarenhet i gruppen, jaktmässigt. Så jag kommer suga åt mig av all kunskap jag kan från övriga kollegor i ambassadörsgänget. Sen kan jag förhoppningsvis inspirera någon ny jägare, småbarnsförälder eller matlagningsintresserad med det jag själv gör. Det är med väldigt stor stolthet jag tackade ja till att bli ambassadör och ser mycket fram emot att träffa läsare, följare och jägare på mässor och liknande framöver!

Joakim Schmuul

Bor: Hässleholm.
Född: 1982.
Yrke: Skiftesledare på Trafikledningen för Öresundstågen.
Familj: Sambo, barn och hunden Winston.
Jaktdagar: Fler jaktnätter än jaktdagar men det blir väl runt 100 dagar/år.
Favoritjakt: Nattjakten efter vildsvin.
Instagram: j.s_jakt.

Text: Tony Hansson
Foto: Privat