Möt Jocke Smålänning, en passionerad jägare och skarpskytt med rötterna i Hälsingland, men namnet Smålänning kommer från Dalarna. Från smygjakt på järpe vid tolv års ålder till att bli en framstående tävlingsskytt och trickskytteexpert, delar han med sig av sina jaktupplevelser och tips till både blivande och rutinerade hagel- och kulskyttar. Vi på Allt om Jakt & Vapen fick en pratstund med Jocke.
Jocke Smålänning, bosatt norr om Östersund i Jämtland, driver en vapenverkstad tillsammans med sin kollega Fredrik Seth i Vendelsö, som även han krönt framgång med titeln Svensk Mästare i skytte. Jocke kan se tillbaka på en imponerande tävlingskarriär med bland annat 48 individuella SM-guld och 25 svenska rekord, han föreläser även om jakt och skytte. Har du någon gång varit på en större jaktmässa har du hört hagelsalvorna avlöst varandra under hans populära trickskytteshower.
En imponerande tävlingskarriär helt enkelt. Många vet kanske inte att Jocke även har krönt framgång i tv-rutan, han vann nämligen ”Halvåtta hos mig” i TV4 när de var och besökte Jämtland.
Med ett förflutet som tävlingsskytt och en imponerande mängd träningsarbete, besitter Jocke en gedigen rutin. Anpassning av vapen, noggrann torrträning och skjutteknik är några av de viktiga elementen han betonar för att bli en framstående skytt.
Jocke Smålänning är en mångsidig individ vars kärlek till jakten och skyttet är tydlig i varje aspekt av hans liv.
I en ny serie i tio avsnitt kommer ni som läsare att kunna ta del av Jockes expertis i Vapenverkstan, en serie där vi går igenom tio olika vapen och pratar om dess för- och nackdelar med allt vad det innebär. Dessa vapen får även såklart bekänna färg på skjutbanan. Dessa avsnitt kan ni även se som film i kortversion på Allt om Jakt & Vapens YouTube-kanal. Som prenumerant ser ni dessa filmer på hemsidan i ett längre format.
Vi har haft en pratstund med Jocke och tagit pulsen på honom. Vem är han, vad gör han och hur började allt?
Började tidigt
Jockes brinnande intresse för jakt började i unga år. Redan som tolvåring smög han runt i skogen med 22LR och jagade järpe. Även harjakten med hagelbössa var en jakt som Jocke ägnade många av sina dagar åt. På 70-talet byttes 22LR ut mot en grövre kaliber då det vankades älgjakt.
På frågan vilken Jockes favoritjakt är blir svaret svårt då han tycker att de flesta jakter har sin tjusning.
– Drevjakt på vildsvin, dov- och kronvilt kan vara mycket spännande, säger Jocke.
Han tycker även att de utmanande och krävande smygjakterna på kronhjortar i Skottland smäller högt. Men mycket av de bra jakterna tycker han att han har i Sverige med bland annat ripjakt med duktiga hundar och förstås fågeljakten med deras trädskällare. Dessutom ser han björnjakten som mycket spännande. Bland annat har Jocke spenderat 15 veckor i Ryssland vid olika tillfällen på denna spännande jakt och mellan 1990 och 1992 sköt han fyra björnar.
– Men björnjakten innebär oftast en hel del väntan, tillägger Jocke.
Med över 50 år som aktiv jägare har Jocke varit med om oförglömliga jakter och möten. Han har bland annat skjutit fem björnar och smugit på många älgar ackompanjerad av duktiga älghundar.
– Men det bästa jaktminnet är ett spännande och fint möte jag hade på en vårbocksjakt tillsammans med Knut och Ulf Edén. Jag hade både videokamera och vanlig kamera med mig. Efter en stunds smygande kom jag fram och då hör jag plötsligt något som skäller. Jag lämnade kamerorna och tog med mig bössan för att smyga på det där. I gräset skymtade jag ett rådjur men jag tyckte att den hade väldigt konstiga horn. När jag kom in på cirka 30 meter ser jag att det är en get som var på gång att föda. Det jag trodde var horn var alltså benen på killingen. När jag står där och beskådar detta vackra skådespel får jag se att geten redan har fött en killing som ligger där bredvid. Jag smyger försiktigt därifrån för att lämna de i lugn och ro. Den händelsen kommer jag aldrig att glömma, säger Jocke med en mild röst.
Jocke delar med sig i vårt samtal om ytterligare jaktsituationer där bössan inte använts. En gång smög han sig på en älgko och kalv som låg och betade. Älgarna märkte aldrig av honom trots att han kom väldigt nära. Han valde att försiktigt smyga därifrån utan att skjuta eftersom det var en ”enkelkalv”.
Viltskafferi
Det är en ynnest att vi som jägare har ett fantastiskt viltskafferi vi kan förvalta och ta del av. Med en vinst i matlagningstävlingen ”Halvåtta hos mig” så har Jocke uppenbarligen kunskapen även när det kommer till matlagning.
– Ja, jag vann ju ”Halvåtta hos mig” när de var i Jämtland. Jag bjöd de andra deltagarna på bland annat gravad röding, björnkorv, älg- och hjortfilé med messmörssås och rotfrukter i ugn. Det föll dem tydligen i smaken, säger Jocke.
Både Jocke och hans fru Lena gillar att laga mat och då använder de nästan uteslutande viltkött, både när det kommer till de vanliga vardagsmiddagarna och när de anordnar kundevent. Det finns mycket kött i frysen från vildsvin, dov- och kronvilt och förstås en hel del tjäder och orre.
Tävlingsskytte
För över 50 år sedan började Jocke aktivt med tävlingsskytte, vilket innefattade allt skytte med gevär kan man väl säga.
– Jag sköt lerduvor, jaktstig och löpande älg. Kulskytte både stående och rörligt. Alltså allt i kombinerat jaktskytte med hagel och kula. Jag kvalade in till OS i Sydkorea 1988 på en tävling i Mexiko året innan, men blev biten av en katt efter tävlingen med stelopererat pekfinger och sjukhusjuka som följd. Jag missade både för-OS och det riktiga OS, säger Jocke.
Den mångåriga erfarenheten med gedigen träningsvilja och ett ständigt driv att utvecklas har krönt stor framgång genom åren. Jocke började i skyttelandslaget 1979 och var aktiv tävlingskytt fram till 2011. Han har 48 individuella SM-guld, många SM-guld i lag och 25 svenska rekord. Han har även en hel del medaljer från NM och EM i kulskytte, två medaljer från VM Field Target i luftgevär i England 1993 och om det inte vore nog med det så har han även slagit fem världsrekord.
– Två av de rekorden har jag fortfarande kvar vilka är på full pott, 250 respektive 400 poäng. Dessa går ju inte att slå. Prova själv någon gång att skjuta 40 skott i följd på en snusdosa på 100 meter. De andra som var på 396, 397 och 398 poäng har mina goda vänner och skyttekollegor Ulf Edén och Emil Håkansson tangerat. De är absolut mina kronprinsar! Vilket de verkligen har bevisat. Europamästare och världsmästare flera gånger om, säger Jocke med en glädje i rösten.
Ovan nämnda framgångar är inte möjlig om man inte tränar, och tränat det har verkligen Jocke gjort under åren som aktiv.
– Jag tränade jättemycket, flera gånger i veckan. Ibland upp till 80 000 skott per år. Det är lite roligt för 2010 noterade jag hur mycket jag sköt under det året. Då blev det 49 700 hagelskott och 19 000 kulskott, samt en herrans massa torravfyringar, tillägger Jocke.
Torrträningen med anläggningsövningar och komma nära det han tittade på ägnades det mycket av träningstimmarna till. Torravfyringar är något som fler borde lägga ner mer tid på enligt Jocke. Han menar att man inte alltid behöver ge sig i väg till skjutbanan alla gånger för att förbättra sitt skytte.
När Jocke bodde i Vendelsö hade han en gatlykta på cirka 100 meter som han torrklickade på. Grejen var att komma direkt in i lampan något lågt och lyfta bössan in mot mitten och trycka av innan. Efter avfyring skulle riktmedlet ligga kvar i lampan. När han flyttade upp till Jämtland var det längre håll, 150 meter, vilket var lite svårare.
– Mycket av min träning låg också i att träna upp min skjutteknik. 1983 hade jag kommit så långt att jag sköt ungefär lika bra både med kula och hagel. Att komma upp strax bakom och trycka av framför utan sving, som jag tycker går för fort. Jag skjuter bara med ett bestämt, snabbt och koncentrerat driv. Ungefär som en omkörning. När jag tänker framförhållning så tänker jag antal lerduvor. Nio duvor är 90 centimeter, ungefär som tre gräsänder. På kula försöker jag träffa i mitten och framåt, säger Jocke.
Skytteshower
Det har nog knappast undgått någon som besökt någon av de större jaktmässorna att Jocke varit där och krossat diverse salladsorter och annat med sin hagelbössa. Skottsituationer där många skulle ha svårt att träffa med en korrekt anläggning kan Jocke göra från höften eller ovanför huvudet, vilket är imponerande.
1994 började han med trickskytte och skytteshowerna under mässor är ett arrangemang som lockar stor publik.
– Det började med att jag som liten grabb sköt på kottar, isbitar, plastflaskor och lerduvor med 22LR hemma i Växbo. För flera år sedan såg jag amerikanen Tom Knapp på Elmia och tyckte att det såg roligt ut. Det där ska jag prova, tänkte jag och såg lite andra lösningar på det han gjorde, exempelvis skjuta lerduvor i olika färger. Skjuta från höger och vänster axel. Samma år blev det Fäviken Game Fair, numera Västgård Game Fair, i Jämtland. Jag var där och skulle ha prova-på i hagelskytte och sälja prenumerationer på Allt om Jakt & Vapen. Eftersom det var lite folk på fredagen med inslag av regn så sköt jag lite från höften och ovanför huvudet på diverse saker, bland annat golfbollar. Sen kom arrangören upp och frågade om jag skjutit? Jag trodde att jag gjort något fel. Men publiken hade tydligen frågat arrangören när nästa show var. Nästa dag var trickskyttet inskrivet i programmet. Där började alltså mitt trickskytte och jag har varit med där alla år sedan 1994, säger Jocke.
När Jocke var förskytt åt Tom Knapp i Falun 1995 så sköt han duvor i olika färger som publiken fick bestämma turordningen på. Tom var faktiskt inte så glad, för Jocke hade inte sagt vad han skulle göra. På kvällen sa Tom ändå med ett leende, ”Det är tur att du är så knäpp så du inte fattar hur svårt det är!”
Jockes bästa tips
När jag frågar Jocke angående skytte med hagel och kula, vilket som är roligast att skjuta, dröjer svaret en aning.
– Svårt att säga eftersom allt har sin tjusning. Hagel ger svar direkt. Golfbollar och potatis med 22LR är kul! Jag betraktar mig nog som bättre kulskytt än hagelskytt, men det är som sagt en svår fråga. Att jag lyckats så bra med skyttet är nog för att jag kan hantera både hagel- och kulskyttet, säger Jocke.
I mitt samtal med Jocke poängterar han vikten av att träna för att utvecklas i sitt skytte.
Jockes bästa tips
Några tips från Jocke Smålänning som du kan ta med dig för att ta ditt skytte till nästa nivå:
- Se till att du får hjälp att anpassa vapnet, speciellt på hagelskyttet, men viktigt för snabba skott även med studsare. Det är alltså viktigt att kolven är anpassad för kikarsiktets höjd.
- Torrträna anläggningar mycket och när du gör det försök komma nära det du ska skjuta på.
- Torrträna avfyring med klickpatroner, så du känner hur hårt du kan belasta innan avfyring.
- Börja med att skjuta på stillastående mål med fast anlägg.
- Fortsätt på liggande lerduva med anlägg.
- Övergå till lugn lerduva eller lugnt rörligt mål med 22LR. Jag använder MR Targets rörliga banor både på hagelskyttet samt på kulskyttet. Där kan jag anpassa farten på Jägarexamensmålet från långsamt till farten på provet samt vildsvinsfigur i snabb fart för att efterlikna jaktliga situationer på exempelvis drevjakt.
Jocke Smålänning
Bor: Norderåsen, norr om Östersund, Jämtland. Född i Växbo, Bollnäs.
Jobbar med: Driver vapenverkstad med Fredrik ”Freddan” Seth i Vendelsö. Skjutskola runtom i Sverige och Norden, men numera med mer inriktning på Kåtabyn i Junsele. Håller föredrag om skytte och jakt samt kundevent för jaktlag och företag. Såklart även trickskytteshower.
Ålder: Född 1956, 67 år.
Familj: Frun Lena, två bonusdöttrar (Helena och Carolin) samt skyttet.
Hundar: Två finnspetsar, Benelli och Bella, tio respektive tre år.
Text & foto: Tony Hansson