Året är 2019, ett antal år efter flytt till Göteborg, en avslutad karriär i Försvarsmakten och uppehåll i ridningen, kände Kajsa en stor saknad till djur, natur och skytte, varpå hon sökte sig till jakten. Det fanns inte i hennes vildaste fantasi att hon skulle bli så uppslukad av jakten och allt vad det innefattar. Jakt är numer hennes absolut största intresse och har haft turen att redan på kort tid få uppleva många olika jaktformer. Men Kajsa känner ingen mättnadskänsla, hon vill uppleva mer!

Många roliga och spännande jaktformer har som sagt redan provats på men hon svarar ändå ganska bestämt vilken som gör att jägarhjärtat klappar lite extra snabbt.

– I Sverige vinner drevjakten med hund, där man kan följa och glädjas åt både hundens arbete, spänningen och naturen. Blickar vi utanför Sverige, har jag haft mina mäktigaste jaktupplevelser vid pyrschjakt i Namibia, Afrika. Det är otroligt spännande att smyga på djuren över bush och savann.

Mäktiga jaktupplevelser

I Allt om Jakt & Vapens januarinummer kunde ni läsa om Kajsas spännande jakt i Jämtland där hon fick fälla en mäktig älgtjur.

– En jaktupplevelse från Namibia utmärker sig också extra, då jag fick fälla en elandantilop – världens största antilop. Jag gjorde en ansmygning över en helt platt savann med närmast total avsaknad av skydd, omgiven av olika djur som kunde avslöja mig för antiloperna på andra sidan, samtidigt som mörkret hastigt gjorde sitt intågande när solen dalade bakom bergskammen. Jag rörde mig stegvis tillsammans med min guide, Basie, endast 10–20 meter framåt, varpå vi satte/lade oss still i säkert 20 minuter åt gången, innan vi gjorde en ny förflyttning. Mina fötter domnade av allt stillasittande i konstiga positioner och spänningen steg allt efter som det blev mörkare. Jag minns att jag ställde frågan till mig själv flera gånger, skulle jag hinna fram till ett bekvämt skjutavstånd innan det var för sent?

Efter drygt två timmar hade Kajsa avancerat endast ett par hundra meter närmre och kunde precis innan mörkret ta ett fällande skott. Det, likt älgjakten, var den bästa finalen hon kunde få efter en fantastisk vecka i en häpnadsväckande natur.

– Det är intrycken och mödan bakom en jakt som gör den mest minnesvärd.

Kajsa Andersson

Att spana och smyga på savannen var långt mer krävande än Kajsa hade kunnat föreställa sig.

Uppskattar tiden i naturen

I Kajsas närområde kring Göteborg finns gott om rådjur och vildsvinsstammarna ökar, samtidigt som älgstammen blir svagare och svagare. Trots att drevjakten står högt i kurs så gillar Kajsa att smyga sig ut och jaga både råbock och räv under hösten.

Under samtalet frågar jag vad hon inte går ut i skogen på jakt utan, förutom bössan?

– Kniv! Jag går aldrig ut i skogen överhuvudtaget utan en kniv. Jag ser också alltid till att ha ett koppel/snöre på mig för att kunna koppla hundar och kunna dra eventuellt fällt vilt. Passionen för djur, natur och jakten har plötsligt tagit upp mycket av hennes fokus, något som gjort att andra fritidsintressen fått stå tillbaka en aning.

Men när det finns luckor att fylla under jaktens lugnare tider så passar hon på att göra annat.

– När jag inte kan jaga, spenderar jag mycket tid på gymmet och uppskattar all tid i naturen.

Hade jag haft bättre tillgång till skidåkning, hade jag utövat det intresset mycket mer, men jag försöker komma i väg åtminstone vartannat år.

Tre snabba frågor

Pizza eller hamburgare?
– Pizza

Sommarfiske eller vinterfiske?
– Vinterfiske

Lakrits eller geléhallon?
– Varken eller, jag vill ha choklad, svarar Kajsa och skrattar.

Vad vill du förmedla som ambassadör till våra läsare?

– Då jakten som sagt är mitt största intresse, vill jag gärna dela med mig av det till min omgivning och hoppas kunna sprida ett ansvarsfullt, transparent och ärligt innehåll av vad jakt och natur för mig innebär. Jag delar hur omständligt och kallt det kan vara ute i skogen, till hur otroligt avkopplande och värmande det kan vara framför en öppen brasa. Det blir bilder på allt från växter och vackra vyer till vedklyvning och styckdelar.
Som ambassadör hoppas jag att spridningen ökar och når ett växande nätverk av nya och gamla bekantskaper, med samma intressen och inställning som jag har.

Fakta

Bor: I min tvårumslägenhet i utkanten av Göteborg med både spårvagnshållplats och natur runt husknuten.
Jobb: Säljare av hissar för nybyggnation.
Ålder: 32 år
Familj: Jag är ensam, men agerar gudmor åt mina goda vänner och grannars Gonczy Polski, Cita.
Hundar: Ingen egen, men Cita ska bli en slipad jakthund jag kommer att låna och jag jagar redan idag en del med min väns östsibiriska laikor.

Text: Tony Hansson
Foto: Privat