Vi fortsätter med att presentera ännu en med­arbetare under rubriken profil, och denna gång är det vår marknadschef som vi har tagit pulsen på. Hon har gjort en enorm resa, från vegetarian till jaktfantast och när det gäller jobbet brinner hon för mötet med intressanta människor.

Katharina växte upp i silverstaden Sala i Västmanland. Ingen av hennes föräldrar hade något intresse för jakt och hon själv hade i sin ungdom aldrig kunnat drömma om att börja jaga. Hennes far var köksmästare, hennes mor kallskänka och hennes äldre bror började som ­vuxen jobba på Salberga efter en tids militär­tjänst utom­lands, men det var ­idrotten som fångade Katharinas intresse. Hon har alltid älskat träning och till en början var det framförallt löpning som gällde. Tro det eller ej, men hon var även en väldigt trogen Brynäs-­supporter och stod i klacken, ivrigt hejande på smurfkedjan när den hade sina glansdagar.

Katharinas mormor bodde i Ljusdal och hon spenderade många lov och ledig­heter i Hälsingland, vilket låg till grund för att hon senare flyttade norrut. Parallellt med löpträningen var hon under många år LesMills-instruktör och ledde pass med gruppträning i olika koncept, men i takt med att familjen tog mer tid lade hon passen på hyllan. Löpningen har hon dock aldrig slutat med.

Förutom jakten så ligger även hästar och ridning henne varmt om hjärtat.

– Jag är till stallet i princip varje dag. Just nu är det yngsta dotterns ponny som tar mest tid, men även äldsta dottern red när hon var yngre och jag rider även själv så fort jag får möjlighet.

Jobbet

Hon har under många år jobbat inom fastighetsbranschen, samt även arbetat på ett tidningsförlag med fackpress. De som känner Katharina skulle beskriva henne som en energifull och positiv person som är fantastisk på att ta människor. I en grupp har hon en förmåga att synas och lära ­känna alla, och det är kanske därför rollen som marknadschef passar henne så bra.

– Jag brinner verkligen för mötet med intressanta människor. Det i kombination med att få jobba med jakt gör mitt arbete till ett drömjobb, säger Katharina.

Katharina Olsson
Katharina fällde sin första älg 2012.

Jakten

Men hur kom jakten in i hennes liv kan man kanske undra? När hon träffade sin man var hon vegetarian. Inte av några ­principiella skäl, utan snarare för att hon inte tyckte om kött. Men med tiden började hon tycka att det såg intressant ut med jakt och en dag fick hon en utmaning.

– Min man sa att om jag tog jägar­examen skulle han betala kursen och köpa all utrustning till mig, och jag brukar aldrig backa från en utmaning.

Sagt och gjort tog hon jägarexamen våren 2012 och redan samma höst följde hon med maken upp till Höga Kusten på älgjakt.

– Svärfar blev min mentor och han var verkligen mån om att jag skulle lyckas. Han hade tuffa krav på sin omgivning, men om man bara försökte, och gjorde sitt bästa, kunde man räkna med hans stöd och hjälp om man behövde det. Han gick dessvärre bort för några år sedan, men han hann lära mig mycket.

Första dagen under älgjakten sköt hennes man en älg som hon bad om att få passa, vilket hon gjorde med stöd av svärfar. Några dagar senare, sista dagen på den jakthelgen fick hon vara med om sitt första älgmöte. Gråhunden Dacke hade tagit upp en älg som gått i gångstånd förbi samt­liga passkyttar, men precis utom skotthåll, innan den till slut sprang rakt på Katharina. Det var en stor ensam ko som sprang ut på hygget vid hennes pass.

– Den kom och lunkade och jag svingade med. Jag tänkte bara att nu skjuter jag. Älgen sprang vidare och efter cirka 50 meter försvann den ur mitt synfält. Det var en nervös väntan på bekräftelse att skottet träffat där det skulle, även om allt kändes bra. Men det var en fantastisk upplevelse och jag fick faktiskt skjuta älg tre år i rad under mina första år.

Hon har passat alla sina skjutna älgar, samt att hon även passat några till lag­kamraterna, bara för att få ytterligare träning. Efter att hon började jaga har hon börjat äta kött och hon säger att hon aldrig tidigare mått som så bra som hon gör idag, och att hon verkligen hade behövt denna proteinkälla som ung när hon tränade så mycket.

Jaktintresset växte succesivt och när hon år 2016 fick chansen att börja jobba som marknadschef på Allt om Jakt & Vapen tvekade hon aldrig. Idag kantas hennes ­dagar av allt från mässor, möten med samarbetspartners och jaktreportage till att agera programledare i Allt om Jakt & Vapens filmkanaler.

– Vi har även jaktgalan som ligger framför oss nu i höst. Ett projekt vi gör till­sammans med Svenska Jägareförbundet vilket är jätteroligt. Vårt mål med galan är att ena jägarkåren och visa på jaktens framsida. Jag hoppas verkligen att vi får in ett stort antal nomineringar på ­värdiga ­vinnare, och jag är övertygad om att galakvällen kommer bli en kväll alla sent kommer glömma.

Katharina Olsson
Ålder:
47
Familj: Maken Johan och fyra döttrar.
Hund: Korthårig vorsteh, Hasselkrogens Yosh.
Jaktdagar/år: Cirka 30 dagar.

Text: Anders Andersson
Foto: Anders Andersson och privat