Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Denna artikel finns även som film!

Hur man kan få ett par bitar plast att låta ­precis som en kråka, and eller gås är för mig en gåta. En som har gjort detta musikaliska hantverk till sin livsuppgift är Charlie Sandin från Delsbo. Idag ska han få visa vad hans ­pipor går för, det är dags för kråkjakt.

Det är fortfarande en och en halv timme till soluppgången när jag möter upp Charlie strax utanför Delsbo i Hälsingland. Det gäller att vara ute i tid när det gäller kråkjakten med uv, att stå och hissa upp uven eller rigga gömslet när morgonens första kråkor kommer in är inte roligt. Då är det bättre att vara ute tidigt och istället avnjuta en kopp kaffe i lugn och ro i takt med att naturen vaknar till liv, det är en del av upplevelsen det med.

Vi parkerar vid en bondgård som ligger högt upp på en kulle. Nedanför anar jag en sjöis i dunklet, ett drygt hundratal meter bort. Charlie plockar ur sin plastbulv…nej, vänta, det är en riktig, uppstoppad berguv han plockar fram ur baksätet. En sådan är inte lätt att få tag i och Charlie berättar att han har fått bråka i över ett år för att få till ett tillstånd att köpa in en. Att jaga med en äkta, uppstoppad berguv ger kråkjakten en liten extra dimension.

Text: Anders Dahlgren
Foto: Anders Andersson