Lina Sundin är vår egen växelhäxa, adminböna, sälj­drottning, ja – kärt barn har många namn.

Lina är en 33-årig Delsbostinta som numer bor i Järvsö och har berikat vår redaktion med sina administrativa kunskaper och härliga skratt. Men vem är hon och hur ser hennes jaktliga intresse ut?

Vem är Lina Sundin?

Lina brukar beskriva sig själv som en glad hästtjej med skinn på näsan och skit under naglarna.

– Men jag är ju inte hästtjej längre. Jag ägnar den mesta av min tid till mina hundar, Tilda, cocker spaniel på 14 år och Mary, engelsk setter på 7 år. Jag har dessutom fått två jämthundar i bonus i form av Aijko, 8 år och Frisco, 6 år, som är min sambos hundar. Jag är en friluftsmänniska där jakten har adderat ytterligare en nivå till mitt intresse av att vistas i skog och mark.

Ditt jaktintresse?

– Det började när jag var liten och jag fick följa med min morfar på älgjakt. Morfar Nisse var en inbiten passkytt som jagade älg och jag fick som barn ta ledigt från skolan och följa med under den första älgjaktsveckan. Jag minns hur vi vaknade okristligt tidigt i mormor och Nisses husvagn, åt gröt till frukost för att sedan smyga ut tillsammans i skogen och vara alldeles tyst. Det var kallt och jag fick äta ostmacka, peta i elden med pinnar och dricka varm choklad. Det var något speciellt och särskilt med hela upplevelsen av att vara med min superhjälte i en krispigt kall skog som sakta vaknade till liv, spänningen och såklart utdelningen när en älg sköts. Alla dessa ingredienser gjorde att mitt intresse för jakten väcktes där. Ingen av mina föräldrar jagar men de är friluftsmänniskor, så att vistas i skogen har alltid varit ett naturligt inslag under min uppväxt.

Jakten i livet

– Jag är utbildad hippolog och har ägnat större delen av mitt liv till hästarna. Men efter en skada i ryggen så var jag tvungen att sluta rida. Hästarna var hela min livsstil och när jag inte längre kunde fortsätta med mitt intresse kände jag mig nog lite vilsen. Jag har alltid haft vänner runt mig som har haft jakten som ett stort intresse. Det har gjort att jag har fått tillfällen att få följa med och uppleva stämningen vid morgonsamlingar och upptäcka skogen på ännu ett sätt. Så jag övertalade min bästa kompis, Karin Fredriksson, om att ta jägarexamen tillsammans med mig. Så 2018 fick vi våra jägarbevis.

Fjälljakten

– Jag hittade mitt kall när jag den hösten fick prova på fjälljakt med stående fågelhund för första gången. Det har alltid varit något särskilt med att vara på fjället. Fjället gör något med min själ. Där får jag ro och kan släppa allt annat och bara vara i nuet. Jag har aldrig känt mig så primal någon gång, som att vara ett med moder jord. Det var då som att jag förstod vad meningen med livet är. Det är därför jag finns till. Det var också där jag träffade Mary för första gången. Vi hittade varandra där och då. Jag fick uppleva den där känslan när man jagar tillsammans med en hund som ett team, den känslan var så enormt mäktig. Där och då var jag fast. För evigt.

Vad jagar du?

– Min jakt består av älg och rådjur, men mest fågel tillsammans med min setter. Även om hon gör sig bäst på fjället så blir det naturligt att jag ägnar mig mest åt skogsfågeljakt eftersom jag bor i Hälsingland. Jag älskar verkligen settern som ras. En jaktlust utan dess like men med nerver som en fullblodshäst. Det är en Ferrari på fyra ben!

När Lina inte jobbar eller är i skogen så går mycket tid till hundarna. Med fyra hundar i hushållet krävs det en hel del motion, både för hussar, mattar och hundar. Foto är också en liten sidohobby som Lina har som en liten parantes.

Att jobba på redaktionen

– Jag har världens bästa jobb! Mina arbetsdagar är otroligt innehållsrika, ingen dag är den andra lik. Jag får prata med våra härliga prenumeranter. Jag träffar och pratar med våra intressanta samarbetspartners och annonsörer. Det finns så många möjligheter att växa och göra saker som jag aldrig provat på förut. Jag tror att det är viktigt att man genom hela sitt liv alltid ser till att utvecklas i sin arbetsroll. Här på Allt om Jakt & Vapen har jag verkligen möjlighet till det. Det dyker ständigt upp nya utmaningar och spännande projekt. Ett sådant projekt är filmserien ”10 dagar i vildmarken” där jag ska agera som programledare. Det ser jag fram emot med skräckblandad förtjusning.

Lina Sundin
Ålder: 33 år.
Bor: Järvsö.
Familj: Sambo och fyra hundar, tre jakt­hundar och en köttbullshund.

Text & foto: Katharina Olsson