Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Denna artikel finns även som film!

Skarven, en rovfågel vars närvaro kan ha betydande konsekvenser för fiskebestånd och ekosystem, har gjort sig påtagligt besvärlig i Rone Hamn på Gotlands sydöstra kust. För Jörgen Pettersson, en lokal invånare, har skarvens framfart inte gått obemärkt förbi. Med en önskan om att minska dess påverkan tar vi oss ut till havs för att försöka störa skarvarnas framfart genom jakt. Men trots förberedelser och strategier visar sig skyttet vara en utmaning som kräver mer än förväntat.

I Sverige genomförs skyddsjakt på skarv i syfte att minimera dess påverkan på fiskebestånd och ekosystem. Det syns tydligt där skarven har sina boplatser, öar och kobbar förvandlas mer eller mindre till öde månlandskap där all annan växtlighet dör av dess avföring. Rone Hamn ligger på den sydöstra delen av Gotland och är ett av de områden och hamnar som är drabbade av skarvens framfart.

Jörgen Pettersson är född och uppvuxen i Rone Hamn och har genom åren sett hur skarvens beteende och utbredning har förändrats och förvärrats. Jag har den äran att få spendera några dagar tillsammans med Jörgen och hans familj här på Gotland och vi har tänkt att göra en viltvårdande insats genom att försöka störa skarven genom jakt.

Text: Katharina Olsson
Foto: Anders Andersson