Micael Wiberg och Beardbass Eiko, som ägs tillsammans med bonussonen Fredrik Jonsson, var den som stod högst på pallen och fick motta den finaste valören under Älghund-SM i Åre. Allt om Jakt & Vapen fick en pratstund med honom mellan alla gratulationer.

Micael är född och uppvuxen i Forsa, Hälsingland, men bor numera i Näsviken till­sammans med sin hustru Kerstin. Jakten har funnits med Micael från barnsben då hans pappa köpte deras första jakthund när Micael var ett år.

– Jag började jakten med att följa med min far ut i skogen. När jag var runt året skaffade pappa en Norsk buhund som vi jagade lite med. Men den blev skotträdd och istället införskaffades det en jämte- och stövarblandning som han fick av en vän som skulle börja jobba på en oljeplattform och hade därför inte möjlighet att ha hund längre. 1996 köpte jag min första egna jakthund, en gråhund. Sedan dess har jag haft både jämthundar och gråhundar och jag har också haft en finnspets för lite toppfågeljakt. Jag är inte så rasbunden utan jag anser att en bra hund är en bra hund oavsett ras.

Dömde Eikos mamma på prov

Micael dömer själv jaktprov och hade vid ett tillfälle dömt en hund som han blev intresserad av.

– Vi hade två jämthundstikar och tiden var inne för att låta den äldsta jämthundstiken somna in och tacka för en fin tid tillsammans. Då hade vi bara en tik kvar och det var dags att titta på en föryngring. Jag hade dömt både Eikos mamma, ­Urmakars Ayla, och flera andra individer ur den kullen som gick väldigt bra. Det gjorde mig intresse­rad, jag kontaktade uppfödarna och frågade om jag kunde få beställa en valp vid nästa planerade parning. Det fick jag och det blev ju bra, skrattar Micael.

Micaels kärlek till sina hundar lyser lång väg, både i hans ögon och i leendet, när han beskriver Eiko.

– Eiko är en jättetrevlig hund. Han är lugn och otroligt barnkär och kärleksfull här hemma. När det är jakt så är han fortfarande ganska lugn. Det blir lugna fina upptag. Han största styrka är envisheten. Han ska ha tag i en älg, så är det bara. Det kan innebära väldigt långa jaktdagar emellanåt. Men ligger han en bit efter älgen och har jobbat ett tag så brukar jag kunna vissla in honom. Där­emot så är vi sämre på lydnad och samarbete. Det får väl jag och delägaren Fredrik Jonsson ta på oss och jobba med, skrattar Micael.

Snårig väg till SM

Vägen till Älghund-SM var inte riktigt rak. Micael och Eiko har fått arbeta hårt för den välförtjänsta äran.

– Vi gick två prov i fjol, ett på 72 poäng och ett på 77,5 poäng. Det sista provet var det som vi kvalade in på. På provdagen i Delsbo släppte vi och han drog iväg men hittade ingenting. Jag gjorde ett till släpp men lite grann samma sak, han drog iväg men hittade ingenting. Till slut var det bara 20 minuter kvar på söktiden och jag ser att han stack iväg mot en asfalterad väg, så jag hade väl i princip gett upp. Vi gick ner till bilen för att åka och genskjuta honom. När vi har cirka en kilometer kvar fram till Eiko tar domaren upp pejlen och kan se att Eiko har börjat skälla när det är cirka tolv minuter kvar på söktiden. Dagen avslutade med att han skällde ihop ett första pris med total­poäng på 77,5 poäng. Jag hade marginalerna på min sida.

SM i Åre

Förhållandena under provdagen i Åre var goda. Termometern stod på cirka fem grad­er, mulet väder med en sydostlig vind. Det måste ändå vara väldigt speciellt att få stryka av kopplet en sådan dag?

– Ja, förutsättningarna för dagen kändes så mycket bättre än vid förra SM, så det kändes lovande. Jag släppte Eiko och det blev upptag på första sökturen efter cirka en och en halv kilometer. Upptaget kom på cirka 600–700 meter från oss och var ko med kalv. Där stod det still i 60 minuter. Sen började det att gå lite men efter en stund blev det stop igen i 30 minuter och då hade vi våra 90 minuter. Efter flera stötar blev det gångstång och nya stånd. Därefter blev det en omställning och vi fick två misslyckade inkallningar. Det förstod jag nog att det skulle bli, men jag måste ju prova. Man kan ju lyckas, skrattar Micael.

– Därefter blev det ett sken och då fick jag till förföljandet och kunde vissla in honom på cirka 600 meter efter provtidens slut. Men då var jag ju så klart lite nervös över att han skulle få upp en ny älg. Men det gick bra.

Micael Wiberg och Beardbass Eiko

Micael Wiberg och Beardbass Eiko. Foto: Jonas Hamner.

Fantastiskt välarrangerat SM

Svenska Älghundsklubben och dess styrelse har förberett detta SM i två år och det är mycket som skall klaffa.

– Det kändes som det var rätt år att lyckas ta en plats i SM. Allt var så proffsigt arrange­rat. Min vägvisare och domare var fantastiska och vi fick en helt underbar dag i skogen på alla sätt. Att jag sedan fick stå högst upp på pallen med Eiko och ta emot den ädlaste av valörer var ju bara en ofattbar bonus.

Att arrangera ett SM för älghundar ställer otroligt höga kvar. Inte minst på provrutor och älgtillgången. Hur har man som deltagare upplevt marken och terrängen?

– Ja, det var ju ett fantastiskt välorganise­rat evenemang på alla sätt. Alla hundar hittade älg och fick en bra dag med skällning utom en. Det är ju ändå sådant man inte kan förutse i förväg. Det är ju djur vi har att göra med, både hundar och fritt levande älgar. Provrutorna har varit rättvisa och terrängen likaså. Att dessutom få uppleva den mäktiga naturen som erbjuds runt Åre är bara ett extra plus.

Betydelsefulla uppfödare

Micael vill även hylla uppfödaren som har stöttat och pushat dem till att starta på jaktprov.

– Eva-Lena och Henrik Nordell från Enånger som driver Beardbass kennel har verkligen varit fantastiska. Det har alltid varit ett stort stöd och de är väldigt bra att ha att göra med. Jag är otroligt tacksam för det. Och jag vet att de satt och tittade på livesändningarna under hela SM och bet på naglarna, skrattar Micael.

Micael och Eiko har jagat älg i september och har redan fyllt kvoten för vuxna. Eftersom björnstammen är så hög och kalvarna är få, har de brutit älgjakten för i år.

– Ja, det blir inte så mycket mer älgjakt för mig som hundförare i år. Men jag ska ut till helgen med ett av mina barnbarn. Då ska vi sitta på pass han och jag. Inte min favorit egentligen, men det kommer nog att bli riktigt trevligt när jag får dela det med barnbarnet, avslutar Micael.

Vi lyfter på hatten ännu en gång och gratulerar Micael och Eiko till segern i älghunds-SM 2022 med 76,5 poäng av 100 möjliga.

Fakta: Micael Wiberg

Familj: Hustrun Kerstin och 4 bonuspojkar.
Yrke: Bestrykare på Iggesundsbruk.
Hundar: Jämthundarna Beardbass Eiko och Borneforsens Akita samt gråhundstiken ­Rävhallarnas Bessy.

Text: Katharina Olsson
Foto: Privat / Jonas Hamner