Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.


Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Skallkungen, den svenska mästerskapen för ­trädskällare, togs 2019 hem av Miranda Frings och hennes finnspets Poju. Miranda är vid det här laget välkänd i trädskällarkretsar och brinner verkligen för jakten på ett genuint och allsidigt sätt.

Miranda Frings härstammar ifrån Nederländerna och kom först till Norge som 14-åring och flyttade sedan till Sverige som 18-åring. Miranda är en av cirka 600 personer i landet som är drabbad av den ärftliga sjukdomen Cystisk fibros, en sjukdom som påverkar bland annat lungor och luftvägar i kroppen. När hon i starten bodde i södra delarna av landet var hon väldigt sjuk och fick rådet av en läkare att flytta norrut där luften var renare. Miranda gjorde då som man brukar prata om, hon blundade, satte fingret på kartan och landade så småningom i Dorotea där hon bodde en period innan hon senare flyttade ut på landsbygden.

Text: Anders Dahlgren
Foto: Privat