Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Denna artikel finns även som film!

På frågan vilken som är min favoritjaktform har jag svårt att ge ett entydigt svar, men en som står högt i kurs och som jag ser fram emot hela året är helt klart kråkjakten med uvbulvan. Följ med på en kylslagen vårvintermorgon i ”kråkslottet” när ilskna gråkappor bjuder upp till dans kring uven.

I några veckors tid har jag bevakat väder­prognosen för att försöka pricka in de där perfekta förhållandena. Högst på önskelistan står ett omslag från minus­grader till några plus, någorlunda vindstilla och mulet. Åtminstone är det då jag inbillar mig att den här jaktformen fungerar som bäst, kråkorna piggnar till lite i värmen, lockpipan hörs långt och fåglarna kommer in lågt och fint. Att jag vill ha mulet får nog också skyllas lite på min uv, vars skalp börjar lysa igenom en del. Den behöver lite kärlek efter den här säsongen med ny fjäderbeklädnad.

Text: Anders Dahlgren
Foto: Anders Andersson