Från de nordligaste delarna av vårt avlånga land förstärks skaran av tidningens ambassadörer med Patrik Olsson. Sida vid sida med sin bror tog han det självklara steget att träda in i livet som jägare.

Att Patrik skulle bli jägare stod klart redan i tidig ålder. Men ­kärleken till naturen introducerades via fisket då hans sex år äldre bror drog med honom ut med fiskespöt i handen.

– Vi har alltid hängt ihop från det vi var små och han har alltid varit den som dragit med mig ut i skog och vattendrag, säger Patrik.

Det började med flugfiske och deras far ställde alltid upp med att skjutsa dem till olika vattendrag. Där kunde dem fiska i flera timmar i sträck.

– Vi stod mer i vattnet än på torra land under några år, säger han.

Efter att Patriks bror tagit jägarexamen och fyllt 18 år så började han även släpa med honom på sjöfågeljakter samt skogs­fågel­jakter. Sjöfågelpremiären var verkligen något speciellt för de båda bröderna. Att stiga upp mitt i natten, ro ut med båten i mörkret för att vara på plats innan fåglarna började sträcka. Sjöfågeljakten varvades med skogsfågeljakten, och så höll det på.

– Efter några år så skaffade min bror sin första finskspets. Att få jaga med hund höjde upplevelsen kring jakten ännu mer. Att höra hundskallen eka i skogen och försöka smyga sig in på ståndskallen var väldigt spännande och allt utom enkelt, berättar Patrik.

Åren gick och 1998 blev det Patriks tur att ta jägarexamen. De har haft turen att gå på en skola som erbjöd jägarexamen på skoltid. Som avslutning i årskurs 9 hade de två dagar där dem som gick jägarexamen campade tillsammans med några av lärarna.

Skiftanden favoritjakter

Favoritjakten var under många år fågel­jakt­en. Det berodde nog mycket på att Patriks bror jagade nästan uteslutande fågel. Och det var ju trots allt tack vare honom som Patrik fick upp intresset för jakten. Så att just fågeljakten blev hans favoritjakt föll sig som naturligt.

– Men med åren som gick så blev mitt intresse för klövvilt allt större. Jag upptäckte pyrschjakten och fann den otroligt spännande och rolig, det blev min nya favoritjakt helt enkelt.

Från 16 augusti varje år så var Patrik ute nästan varje dag och smög efter rådjur. Han började även jaga en hel del räv för att gynna rådjurstammen, samt att han börja­de utfodra rådjuren vintertid. I och med rådjursjakten så fick han upp ögonen för älgjakten och även björnjakten.

Men för lite mer än tre år tillbaka så är idag hans absoluta favoritjakt löshunds­jakten med drivande hund.

– Att få släppa Harry och se hur han arbetar sig fram i skogen, för att sen höra väckskallen som i sin tur leder till upptag, ja det är väldigt svårslaget, berättar Patrik.

Han är väldigt öppensinnad när det kommer till olika jakthundar och tycker att det är otroligt roligt att jaga med hund oavsett ras. Han har jagat med finskspets, pointer, tax, jämthund, gråhund, beagle och drever och menar att alla dessa hundar har sina egenskaper och sin egen tjusning. Sen att hjärtat klappar hårdast för just Basset fauve de bretagne och Harry är inte direkt någon hemlighet.

Patrik gillar när hundarna är självständiga och jagar på eget bevåg men samtidigt har viljan att söka upp sin förare för att jaga tillsammans. Att ha en hund som drar kilometer på kilometer och jagar i timmar i någon annan kommun ger honom inte mycket glädje.

– Blir det sken så får hunden gärna bryta efter nån kilometer och så tar vi nya tag, vilket Harry gör.

Patrik Olsson, jaktmedharry

För lite mer än tre år tillbaka så är Patrik Olssons absoluta favoritjakt löshunds­jakten med drivande hund.

Speciellt jaktminne

På frågan om Patrik har något speciellt jaktminne som etsat sig fast blir svaret inte alldeles enkelt.

– Oj, svårt att välja ut bara ett speciellt jaktminne, men Harrys första rådjur är väl något som jag håller högt. Det vara bara han och jag i skogen den dagen, och ett tunt snötäcke hade lagt sig på marken. Vi var egentligen mest bara ute för att nöta på med inkallningen med tanke på att Harry just blivit åtta månader. Men bössan fick följa med och tur var väl det. Efter några fina sökrundor så började vi röra oss tillbaka mot bilen. Jag hade kopplat Harry som mitt i allt blev väldigt ivrig och drog i linan. Mycket riktigt så hade ett rådjur passerat över skogsvägen. Första tanken var att det fick räcka för idag men han var så ivrig att komma i väg så jag strök kopplet och skallen ekade genom skogen. Efter 20 minuter såg jag att drever rörde sig mot en liten glänta inne i skogen. Tänkte att jag rör mig dit och ser vad som händer. Väl på plats så hinner jag bara ta upp pejlen och ser att drevet rör sig i rätt riktning. Minuterna efter att jag lagt undan pejlen så prasslar det till och ett smaldjur ställer sig 20 meter ifrån mig. Hon står och lyssnar på Harrys täta drevskall. Där blev hon också kvar. Lyckan jag kände där och då när Harry kom fram till drevdjuret, magiskt. Harry fick sig rådjursfilé till middag den dagen.

Hur ser du på oss på Allt om Jakt & Vapen?

– Allt om Jakt & Vapen är ett företag som ger ett väldigt seriöst intryck och verkligen brinner för jakt, natur och folket som jagar. När ni hörde av er till mig och frågade om att bli ambassadör så blev jag först ganska förvånad men i samma veva väldigt glad och tackade givetvis ja.

Vad kommer du att bidra med som ambassadör?

– Jag hoppas att jag kommer kunna bidra med lite rolig och positiv läsning. Jag jagar mer eller mindre allt vilt efter säsong och tillgång. Nu i höst kommer jag följa med min bror i tjäderskogen då han jagar in sin finskspetstik Kiira. Sen blir det en hel del älgjakt som drar i gång snart, där även Harry är med och motionerar någon älg. Han driver dom väldigt gärna och i år hoppas jag att man kommer åt en. Dock drar ju den ”riktiga” jakten i gång den 1 oktober då vi får jaga rådjuren.

Vidare fortsätter Patrik berätta att han gillar att ta med sig kompisar för att de ska få känna på spänningen med jakten och när hundarna skäller. Han vill även som ­ambassadör förmedla det som händer när inte hundarna skäller och när inget skjuts. Vikten av att koppla av och njuta av natur­en, gärna med en kaffepanna som puttrar över elden en fin höstdag.

– Som jägare har vi lyxen att ha tillgång till ett fantastiskt skafferi och vi handlar väldigt sällan kött från butiken. Både jag och min fru gillar matlagning och det lagas bland annat gräsand, tjäder, rådjur och älg. Mer ekologiskt kött går nog inte att få tag i. Välmående djur som jagas med god etik och moral.

Patrik har förhoppningar att även i år jaga mycket med sin vän Dennis, som är Harrys uppfödare och ägare till kullsystern Signe och mamma Wilma. Hundarna fungerar väldigt fint tillsammans och jagar mycket bra ihop.

Vi på Allt om Jakt & Vapen ser fram emot vad Patrik kommer att bidra med i bilder och texter och hälsar han varmt välkommen i gänget. Vill du se mer av Patrik kan du följa honom på Instagram, där heter han @jaktmedharry.

Patrik Olsson

Bor: Råneå, en mindre by vid kusten i Norrbotten.
Född: 1982
Yrke: Jobbat som fiskodlare de senaste 17 åren.
Familj: Har en Basset fauve de bretagne vid namn Harry.
Jaktdagar: Jagar så ofta jag kan och får väl ihop ca 120 jaktdagar dagar per år, beroende på väder och vind.
Instagram: jaktmedharry.

Text: Tony Hansson
Foto: Privat