Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Detta reportage finns även som film!

Jag har valt helt fel kläder för att pürscha på rådjur. Jag använder mig av Anders ryggtavla för att gömma mig medan jag smyger mig fram för att hitta ett bra läge. Minuterna innan jag får ett bra skottläge känns som timmar, men när det väl kommer känns det så rätt.

Jag har blivit nerbjuden på säsongens sista drevjakt av ett härligt gäng jägare som tillsammans driver Mälar­dalens Viltvård. Mälardalens Viltvård startades av Fredrik Gunstedt och Jörgen Ewerklint som båda två håller på mycket med skyddsjakt och då framför allt nattjakt på vildsvin. Fredrik är den som tar emot mig vid Täby Gård där han jobbar till vardags.

– Verksamhetsidén bygger på att ­hjälpa lantbrukare och skogsägare att bedriva skyddsjakt på deras marker. Vi ser till att finnas på marken och ­störa viltet så mycket som möjligt, vi anordnar foderplatser som alternativ så viltet låter bli markägarens grödor och planteringar. I sista hand skjuter vi bort viltet, berättar Fredrik på min fråga om vad Mälardalens Viltvård pysslar med.

Text: Katharina Olsson
Foto: Anders Andersson