Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Denna artikel finns även som film!

Rabbisjakt på Gotland är en gammal traditionell jaktform. Jag har testat det en gång förut och jag vet att det handlar om snabba skott. Tur för dagens skyttar att Lasse är en riktigt bra jaktledare och skytt som räddar oss andra.

Det är oktober och Gotland visar sig från en annan sida än den man kanske är van vid om man semestrar på ön. Men jag tycker att Gotland är ännu vackrare i höstskrud.

Chefredaktören och jag är bjudna ner till ön av Lasse ”Banda” Bandelin för att få jaga med hans illrar. Lasse är en inbiten jägare och eftersöksjägare som har jagat rabbis sedan barnsben. Han känner sin mark väl och är en väl anlitad jägare för rabbisjakt. Och att han är en riktig ”Gute” och det hörs lång väg. Jag får till en början anstränga mig för att tyda allt han säger, men vänjer mig snabbt.

Maria Isenberg är med som hundförare för dagen med hennes jaktlabbe Indie. Det är första gången som jag jagar rabbis och det finns en apportör med. Det känns riktigt bra. Det märks att Maria och Lasse känner varandra väl, de skämtar friskt med varandra när vi möts upp vid parkeringen utanför gården där vi ska börja jaga.

Text: Katharina Olsson
Foto: Johan Olsson