Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Sveriges bästa skytt genom tiderna

En legend med starka åsikter har öppnat sitt hem för oss. Ragnar Skanåker har alltid gått sin egen väg, och det har visat sig vara ett framgångs­recept för den medaljprydde entreprenören och mäster­skytten!

Den mångfaldige OS- och VM-medaljören Ragnar Skanåker är ett väl­bekant namn för de flesta svenskar, åtminstone de över 20-30 år. Både för sin fantastiska skyttekarriär och för sin osvenska blyghet att alltid framföra sina egna åsikter. Allt om Jakt & Vapen fick en pratstund med denna legend hemma i hans hus. Vi fick även se mästaren skjuta på sin privata skjutbana på altanen samt se en del av hans medaljer. Dock inte alla eftersom de äldsta är nerpackade, stora delar i en väska som väger 25 kilo. En del av medaljerna finns på utställningar runt om i världen, medan medaljen han fick av Kungen är stulen. OS- och VM-medaljerna är däremot i säkert förvar i ett kassaskåp. Kanske bäst så med tanke på stöldrisken. Men lite synd att vi inte fick se dessa rariteter. Inte heller fick vi äran att beskåda Ragnars unika vapensamling bestående av åtta pistoler – alla unika i sitt slag. En sköt han guld med i OS, en annan är den enda i ­världen som har skjutit full pott på tävling och en tredje är specialtillverkad för ­Ragnar. Det som etsade sig fast i mitt huvud efter besöket hos Skanåker var hans slogan ”syns man inte finns man inte”. Dessa ord sa han flera gånger under intervjun.

Text och foto: Ronnie Sedin