Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Denna artikel finns även som film!

Solen lyser och jaktmarken strax utanför Uppsala visar sig från sin bästa sida. Dovvilt och rådjur finns i stora antal och så även rävar. Dagens jakt blir verkligen en succé med nytt rekord för Mats och gänget.

En fin dag i februari samlas ett stort antal jägare för en dags rävklapp på den viltrika upplandsslätten. Det är jaktledare Mats Hjelmstedt som hälsar oss välkommen på familjens gård och går igenom förutsättningarna för dagen. Det är enbart räv som får fällas och det är hagel som gäller. Det flacka landskapet i kombination med ett stort antal jägare, frusen mark och de många markpassen gör kulvapen direkt olämpliga.

Vi som inte är från trakten får en utsättare tilldelad oss och jag slår följe med Donald Eriksson till första passet. När vi kliver ur bilarna ser vi hur en grupp dovvilt står och njuter av vårsolen på en liten höjd, letandes efter något på marken att plocka i sig. Donald pekar vart jag ska gå och jag ger mig av. Jag går över det tunna och hårda snötäcket som ligger på fälten, bort mot den lilla dunge där jag ska ta pass.

Text & foto: Johan Olsson