Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Det här reportaget finns även som film!

Vi kryssar oss fram i mörkret mellan glidminor och nyfikna kossor. Iklädd lövcamouflage tar Räv-Håkan plats vid åkerkanten, börjar locka, och det dröjer inte länge innan vi får räv i pass!

Det är en varm kväll i slutet på augusti när jag kör mot Vankiva för att möta upp allmogejägaren Håkan Ellman. Han är sin vana trogen först på plats och vinkar mig glatt välkommen genom framrutan på sin silvriga pickup. I hans backspegel hänger kvällens huvudrollsinnehavare – ett helt knippe av väl beprövade lockpipor. Jag råkar veta att han själv varit med och tagit fram två utav piporna som hänger där. Den ena döpte CMS Calls till ‘Håkan Legend’. På förarsidan av bilen sitter en dekal som kollegorna tillverkade och satte dit. Texten ‘Räva-Håkan’ matchar texten som är graverad på den andra lockpipan.

Den låga solen bländar oss när vi kör den sista biten ut mot marken vi ska jaga på. Det är ljummet och jag längtar efter att få komma ut på pass i stället för att sitta instängd i bilen. Skönt att vi inte ska så långt utan vi parkerar strax på en liten vändplan intill grusvägen.

Text & foto: Sara Landgren