Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Denna artikel finns även som film!

För ganska precis tio år sedan tog jag min jägarexamen hos ForsWards Hund & Jakt. Min skjutinstruktör under jägarexamenskursen var bland andra Anders Nilsson. Nu står jag på en liten igensnöad parkeringsficka nedanför Storsnasen i Jämtland med samma Anders Nilsson, redo att skida uppför fjället inför min första ripjakt med kula.

Bilresan upp genom Jämtland bjuder på ett rejält snöfall och en stark vind. Vägen norr om Åre smalnar av i takt med att snödjupet ökar. Plogvallarna är höga och mäter en bra bit upp på bilen. Jag gissar på åtminstone midje­höjd när jag tittar genom sidorutan sam­tidigt som jag försöker hålla koll på Anders bakljus i snöröken. Jag ligger bakom honom eftersom jag antar att han hittar bättre än mig och jag har kopplat bort gps:en. Det är mörkt och avstånden mellan småbyarna blir längre och längre. Snart svänger vi in mot Handöl där vi har fått låna en stuga av Anders kompis, Olle Christmanson, och där vi ska husera under våra jaktdagar.

Vi parkerar våra bilar på den lilla vägen framför stugan som fortfarande är fram­komlig efter allt snöande.

Text & foto: Katharina Olsson