Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Rödräven beskrivs bäst som en effektiv predator med aptit på det mesta, med ett rykte om sig som nästan gör den mystisk. Ett spännande vilt som erbjuder jägaren många utmaningar med sin kända list och en rävjakt som är viktig för sin viltvårdande betydelse.

Rödräven är ett av världens mest spridda rovdjur och den finns i de flesta miljöer. Den har sitt ursprung i Europa men har planterats in i Nordamerika och Australien. Räven är ett hunddjur som inte lever i flock, men kan hålla ihop i mindre familjegrupper. Den är verksam inom sitt revir, och storleken på reviret varierar till stor del beroende på födotillgången. Räven är som mest aktiv under den mörka delen av dygnet

Rödrävar äter det mesta och är kända för att inte vara särskilt kräsna. De stoppar i sig allt från möss till rådjurskid men äter även till exempel insekter, bär och frukt. Räven är en stor predator för rådjuren då den tar ungefär hälften av alla rådjurskid som föds. Den tar även stora volymer av annat småvilt. Att hålla efter räven är en väldigt viktig viltvårdande insats för att förvalta småviltet på sina marker.

Text: Johan Olsson
Foto: Pixabay