Detta är premiuminnehåll!

Det finns mer att läsa här! Logga in som prenumerant för att ta del av allt innehåll.

+ Prenumerant? Logga in för att fortsätta läsa.
+ Teckna en fysisk prenumeration.
+ Teckna en digital prenumeration.

Om du redan prenumererar på tidningen kan du koppla ihop din fysiska prenumeration med hemsidan. Är du redan inloggad kan du prova ladda om sidan.

Jag har en handfull mårdfällor som jag brukar sätta ut. Då en av mina fångst­lådor har sett sina bättre dagar var det på tiden att bygga en ny. Jag ska visa dig hur du på ett enkelt och billigt sätt kan göra en egen fångstlåda.

I byggandet av en fångstlåda har jag utgått från de konstruktions krav som gäller. Dessa konstruktions krav och mycket mer hittar du på Naturvårdverkets hemsida.

Alla mina fällor har gillret trapper 90. Ett gammalt men mycket populärt giller. Den har den stora fördelen att du kan flytta ­gillret mellan olika fångstlådor på din mark. När fångstsäsongen är slut kan du plocka in alla giller men låta lådorna sitta kvar på dina favoritplatser. Du kan med fördel åtla de tomma lådorna då och då för att vänja mården att det alltid finns mat där.

Trapper 90 är ett tramputlöst giller som omedelbart dödar mården. Mården känner av betet som ligger i fångstlådans bakkant. När den lägger sin tyngd på trampplattan slår den fjäderbelastade bygeln ihop med en enorm kraft.

Text & foto: Tony Hansson