Ämnet säkerhet är alltid aktuellt och vi brukar ha för vana att påminna om några viktiga saker att tänka på!

Äntligen står en ny höst precis runt hörnet och fulla av förväntan ska vi snart få ge oss ut i skogen. Men hur väl förberedd är du när det gäller säkerheten? Detta ämne är oändligt, men jag har valt att lyfta några av de bitar jag anser vara viktigast. En mycket viktig sak att tänka på är att man har en försäkring. Som helårsprenumerant på Allt om Jakt & Vapen har du både en ansvars- samt en olycksfallsförsäkring.

Alla som tagit jägarexamen har fått grunden med sig, och med sunt förnuft kommer man sedan ganska långt. Om du bara tar det lugnt, stannar upp och tänker till så brukar det gå bra. Stress är aldrig något ­positivt när man pratar om säkerhet och kom ihåg att ett skott som inte avlossats behöver du inte ångra.

Synbarhet

Det är viktigt att såväl jägare som hundar har en hög synbarhet, framförallt om det är en jakt med många jägare inblandade. Som minimum, använd ett huvudband eller en keps med signalfälg, men en orange väst, gärna med reflexer, är en billig och effektiv livförsäkring både när det gäller jägare och hundar. När vi ändå är inne på ämnet hundar så vill jag slå ett extra slag för att använda skyddsväst på sin hund när man jagar på marker där vildsvin är vanligt före­kommande. En pålitlig hundpejl är också en billig livförsäkring för din hund för att snabbt kunna avbryta jakten och hämta din hund om den rör sig mot stora vägar eller andra faror. Om du inte har hund, se till att det finns en eftersöksjägare med hund som du kan ringa in vid behov.

Kom ihåg att det kan finnas andra människor, förutom jägare, som vistas kring din jaktmark. En bärplockare har ­sällan reflexväst på sig. Här är det ett plus om man placerat ut många skyltar som talar om att jakt pågår, för att höja med­vetenheten hos allmänheten.

Om du jagar ensam är det viktigt att vara uppmärksam på andra jägare som även de kan jaga på samma mark. Om man jagar i ett lag vet man oftast vart alla befinner sig, men ensamma jägare saknar oftast vetskap om varandra. Samma gäller med angränsande jaktlag och jaktmarker.

Vapen

Se till att ditt vapen är i gott skick, att alla skruvar är åtdragna och att du vårdar det efter varje gång det använts. Skjut alltid in riktmedlen med den ammunition du ska jaga med, så att du inte skjuter in vapnet med övningsammunition, för att sedan jaga med jaktammunition. När det gäller vapen och skytte är träning otroligt viktigt. Ha för vana att alltid kontrollera så att patronläget är tomt och att slutstycket ej är i under all tid då du inte ska skjuta. När det gäller brytvapen ska de vara brutna i alla lägen då du inte precis ska skjuta.

På passet

Väl på pass ska du meddela att du är på plats, samt förvissa dig om förbjudna skjutriktningar. Kontrollera avstånd och konstatera vart du har bra kulfång så du inte behöver fundera på vart du kan skjuta när läget väl kommer. Det är alltid bra att komma upp en bit, för att få lättare att se, samt för att kulfånget förbättras. Ett torn är så klart att föredra, annars kan det finnas naturliga höjder att ta pass på. Kom ihåg att aldrig lämna ditt pass utan klartecken från jaktledaren.

Jaktledare

Under alla jakter där ni är mer än en jägare är det viktigt att det finns en uttalad jaktledare och att den går igenom vilka regler som gäller. Kom ihåg att det ligger ett stort ansvar på jaktledaren. Om det är något du tycker är oklart, fråga. Det finns inga ­dumma frågor och säkerheten är alltid ­viktigast. Här skulle jag även vilja uppmuntra alla att gå en kurs i första-hjälpen.

Detta ämne kan göras hur långt som helst, men jag hoppas att de tips jag radat upp ska ge dig som läsare en påminnelse om säkerhet i allmänhet. Se till att du och ditt jaktlag har en lista på viktiga säkerhetsaspekter och påminn alla om dessa.

Säker jakt på er!

Text: Johan Olsson